Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Εικόνα του άρθρου Δύο δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2018, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά από τη Συρία κι άλλες χώρες να βρίσκονται ακόμα σε ακατάλληλες δομές και κέντρα φιλοξενίας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ετοιμάζεται να λειτουργήσει δύο δομές για τα παιδιά αυτά. Όπως είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου από το καλοκαίρι ήδη, οι δημόσιες δομές παιδικής προστασίας στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή –οι οποίες αυτές τις στιγμές δεν φιλοξενούν κανένα παιδί- θα γίνουν δομές για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η λειτουργία των εξειδικευμένων αυτών δομών θα γίνει σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), κλιμάκια του οποίου επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή προκειμένου να ελέγξουν την κατάστασή τους αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. «Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις δύο δομές.

Στην παρούσα φάση, μηχανικοί-συνεργάτες του ΔΟΜ διερευνούν τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για τη λειτουργία των δομών. Στη συνέχεια, αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον ΔΟΜ η οποία θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των δύο μερών» αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η κ. Μιτοπούλου. 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, αν και διαθέτει προσωπικό, θα χρειαστεί κι άλλο. Κι αυτό επειδή τις δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα τις διέπει νομικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένο εξειδικευμένο προσωπικό ανά 25 παιδιά. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν στο κέντρο παιδικής προστασίας της Κόνιτσας, η οποία είναι και μεγαλύτερη από αυτή της Πωγωνιανής. Το σίγουρο είναι, όπως μας λέει και η κ. Μιτοπούλου, ότι θα πρόκειται για ένα μικρό σχήμα.

Το κέντρο παιδικής προστασίας της Κόνιτσας, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018, είχε μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση. Λίγα χρόνια πιο πριν, το 2009, στο ίδιο κέντρο διέμεναν δεκάδες ανήλικοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η εμπειρία λοιπόν  υπάρχει… και ο ΔΟΜ έρχεται να συνδράμει.

Όσον αφορά τον ΔΟΜ, φαίνεται ότι είναι ο οργανισμός που άρχισε να εμπλέκεται πιο ενεργά στο κομμάτι της στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε εξειδικευμένες δομές. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ΔΟΜ θα αναλάβει από 1 Ιανουαρίου του 2019 τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε Γλυφάδα, Κυψέλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ίλιον, Εξάρχεια, Χαλάνδρι και Πεντέλη. Τις δομές αυτές τις διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση Praksis, η οποία λόγω μη ομαλούς χρηματοδότησης από το Εθνικό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των δομών. Σημειωτέον ότι και ο ΔΟΜ για τη διαχείριση και λειτουργία των δομών θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο ταμείο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back