Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητα αναβολής δώρου Πάσχα, διεύρυνση της καταβολής 800 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Δυνατότητα αναβολής δώρου Πάσχα, διεύρυνση της καταβολής 800 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2020, 13:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων:

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

2ον. 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες, θα πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα καλυφθεί όλη η ασφαλιστική δαπάνη, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.

Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.


3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.


4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, αλλά  μπορεί να γίνει μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις (σ.σ. η μη καταβολή  δώρου Πάσχα στην ώρα του, δεν επισείει κυρώσεις όπως αυτές που ισχύουν για το δώρο Χριστουγέννων)

108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα, δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων, στο δημόσιο.


5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί ταμειακά οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back