ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Στηρίζουν Μπορέλ και Γαλλία. Πυρά από τον Μπάιντεν

Εικόνα του άρθρου ΔΠΔ: Στηρίζουν Μπορέλ και Γαλλία. Πυρά από τον Μπάιντεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2024, 10:19
ΚΟΣΜΟΣ

Τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του, τόνισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σημειώνω την απόφαση του Εισαγγελέα του ΔΠΔ να υποβάλει αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ενώπιον του Προδικαστικού Τμήματος Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Γιοάβ Γκάλαντ», δήλωσε ο Josep Borrell στο X.

Και πρόσθεσε: «Η εντολή του ΔΠΔ, ως ανεξάρτητου διεθνούς θεσμού, είναι να διώκει τα πιο σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου. Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Από την πλευρά της η Γαλλία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «υποστηρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις περιπτώσεις», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο «καταδίκασε τις αντισημιτικές σφαγές που διέπραξε η Χαμάς» κατά τη διάρκεια της επίθεσης της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία «συνοδεύτηκε από πράξεις βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας».

Είπε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ «για την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ιδίως για το απαράδεκτο επίπεδο των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση».

Ο Τζο Μπάινεν

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενική» την αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και ανώτερων στελεχών της Χαμάς, για ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», είπε, «απορρίπτουμε την αίτηση του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών. Ό,τι και αν υπονοούν αυτά τα εντάλματα, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι γενοκτονία".

Τα σχόλια του Μπάιντεν επαναλήφθηκαν από τον Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν ριζικά» την απόφαση να ζητήσουν τη σύλληψη ισραηλινών αξιωματούχων και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Κατηγόρησε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3