Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δομές για ασυνόδευτα… χωρίς ασυνόδευτα

Εικόνα του άρθρου Δομές για ασυνόδευτα… χωρίς ασυνόδευτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2021, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) για τη μετατροπή των Κέντρων Παιδικής Προστασίας της Πωγωνιανής και της Κόνιτσας, οι οποίες δεν φιλοξενούν κανένα παιδί, σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ενάμιση χρόνο μετά, στις δομές δεν έχει έρθει κανένας ασυνόδευτος ανήλικος –την ίδια ώρα βέβαια η κατάσταση στον καταυλισμό Καρά Τεπέ στη Λέσβο είναι από κακή έως πολύ κακή. Ο Δ.Ο.Μ., από την πλευρά του, ολοκλήρωσε τις απαραίτητες κτιριακές εργασίες στα δύο κέντρα βάσει και των προδιαγραφών που υπάρχουν για τη λειτουργία δομών για ασυνόδευτα ανήλικα.

Η όλη υπόθεση έρχεται στην επικαιρότητα με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τη βουλευτή του ΜέΡΑ Φωτεινή Μπακαδήμα. Η κα Μπακαδήμα, στην ερώτησή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, θέτει το ζήτημα της μη λειτουργίας της δομής στην Πωγωνιανή. Αναρωτιέται γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, πότε προβλέπεται να λειτουργήσει η δομή, με πόσα παιδιά και με πόσο προσωπικό; Αναφορά κάνει δε και στο αίτημα των τοπικών αρχών για φιλοξενία παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, ζητώντας από το υπουργείο να καταθέσει την άποψή του.

Η βουλευτής μεταφέρει δε πληροφορίες που αποδίδουν τη μη λειτουργία της δομής στο «ότι δεν υπάρχουν παιδιά να φιλοξενηθούν». Σε αυτό το σημείο, παραπέμπει σε απαντητικό έγγραφο του υπουργείου στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο 4.417 ασυνόδευτοι ανήλικοι διαβιούν στη χώρα μας, από τους οποίους μόλις το 7,9% είναι κάτω των 14 ετών.

Στο ίδιο έγγραφο, για την περίπτωση του Κέντρου Παιδικής Προστασίας Πωγωνιανής, αναφερόταν ότι η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου «με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση τόσο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας όσο και για την εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων».

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» απευθύνθηκε στην πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη η οποία επέδωσε τη μη λειτουργία των δομών σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή μεταξύ άλλων στο ότι «δεν έχει βρεθεί ακόμη ο φορέας διαχείρισης των δομών», εκτιμώντας ότι ιδίως για την Πωγωνιανή υπάρχει μια παραπάνω δυσκολία. Για την Κόνιτσα, όπως αναφέρει, υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσει η δομή από το ίδιο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά ως μεταβατική δομή στην οποία θα διαμένουν  για λίγο καιρό ανήλικοι πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επανένωση με τις οικογένειές τους...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back