Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δομές εκπαίδευσης: Υφαντική στο Μέκειο, ξυλοτεχνία στο Ίδρυμα Τοσίτσα

Εικόνα του άρθρου Δομές εκπαίδευσης: Υφαντική στο Μέκειο, ξυλοτεχνία στο Ίδρυμα Τοσίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2023, 00:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το υπουργείο Πολιτισμού, με μια ακόμη ανακοίνωσή του αυτή την εβδομάδα, έρχεται να στηρίξει τη δημιουργία 19 δομών κατάρτισης στην υφαντική, στην κεραμική και στην ξυλοτεχνία ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα με παράλληλη στήριξη της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας. Από τον χάρτη αυτόν της χειροτεχνίας, δεν λείπει ο νομός Ιωαννίνων, όπου προβλέπεται να γίνει μια δομή στα Γιάννενα και μία στο Μέτσοβο.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής χειροτεχνίας, το υπουργείο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας θα αναπτύξει προγράμματα σπουδών τεσσάρων εξαμήνων, με συνολική διάρκεια 260 ωρών (80 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες εργαστηριακά μαθήματα). Στις δομές θα διδάξουν τόσο καθηγητές πανεπιστημίου όσο και εμπειροτεχνίτες από την κάθε περιοχή.

Οι 19 δομές θα ανοίξουν στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων.

Στα Γιάννενα, θα λειτουργήσει δομή υφαντικής στο Μέκειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, και δομή ξυλοτεχνίας στο ξυλουργείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο.

Η απόφαση ένταξης της δημιουργίας των δομών εκπαίδευσης χειροτεχνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης υπογράφηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το υπουργείο Πολιτισμού και τα τρία πανεπιστήμια θα αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση συνέχισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μετά την περίοδο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back