ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χειροτεχνίας στο Μέκειο και στο Ίδρυμα Τοσίτσα

Εικόνα του άρθρου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χειροτεχνίας στο Μέκειο και στο Ίδρυμα Τοσίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 23:11
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία, και συγκεκριμένα με την υφαντική και την ξυλοτεχνία, υλοποιεί το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Το έργο περιλαμβάνει συνολικά 19 δομές σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το Μέκειο Οικοτροφείο στα Γιάννενα για την υφαντική και το Ξυλουργείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο για την ξυλοτεχνία.

Σε κάθε δομή θα συμμετέχουν έως και 15 άτομα. Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη πιστοποιητικού εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η προθεσμία είναι έως και τις 20 Ιουλίου.

Η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ επιδοτούνται οι μετακινήσεις με ημι-διατροφή και η αίτηση για πιστοποίηση για όλους, καθώς και η διαμονή υπό προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 320 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση και για το σκοπό αυτό θα δοθούν φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους εκπαιδευόμενους.

Παράλληλα, τα εργαστηριακά μαθήματα και η εκπόνηση project, συνολικής διάρκειας 720 ωρών, θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτών σε εργαστηριακές δομές του Βόλου και των Ιωαννίνων για την Υφαντική, ενώ για την ξυλοτεχνία σε δομές της Καρδίτσας, της Φλώρινας, του Μετσόβου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Κύριος στόχος του έργου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών που θα συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με παράλληλη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερες πληροφορίες, προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής για τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: https://learning.uth.gr/weaving-woodworking/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back