Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διπλώνουν» οι υποχρεώσεις

Εικόνα του άρθρου «Διπλώνουν» οι υποχρεώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2020, 11:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αύγουστος, μαζί με το τέλος του, φέρνει και το «δίπλωμα» των οικονομικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς εκπνέουν οι παρατάσεις που είχαν δοθεί κατά την καραντίνα.

Ενώ λοιπόν οι επιχειρήσεις και βασικά οι μικρές και μεσαίες, έχουν περάσει ένα εξάμηνο με πολύ μεγάλη, σχεδόν καθολική, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους, κάμψη του κύκλου εργασιών τους, τώρα πρέπει να καταβάλλουν υποχρεώσεις που ουσιαστικά, «διπλώνουν».

Στις 31 Αυγούστου λήγουν οι παρατάσεις για ληξιπρόθεσμα Μαρτίου-Απριλίου σε βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές, ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου, καταβολές δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.

Ταυτόχρονα, μαζί με τα παραπάνω, κλείνουν οι κανονικές προθεσμίες, για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι κατά περίπτωση, υπάρχουν παρατάσεις για αντίστοιχες υποχρεώσεις που έληγαν τέλος Ιουνίου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Εκτός από το γεγονός ότι η αγορά έχει χάσει χρήμα, το οποίο αναπληρώθηκε πολύ λίγο από την οικονομική στήριξη που παρείχε, σε μέρος των πληττόμενων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση (εξαίρεσε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους), δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η έκπτωση 25% στις εισφορές για τις επιχειρήσεις.

Το μέτρο που λήφθηκε για όσους κατέβαλλαν, στην αρχή της καραντίνας, εμπρόθεσμα και χωρίς να κάνουν χρήση των παρατάσεων που δόθηκαν, έχει ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και όχι ακόμα για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, στις 31 Αυγούστου λήγει και η προθεσμία του ΚΕΑΟ για την αναστολή κατασχέσεων.

Κοινώς, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά, με το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέα μέτρα, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι υποχρεώσεις θα τρέχουν ή θα έχουν εκπνεύσει ήδη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back