ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκη Γιακουμάκη: οι τρεις πρώτες μέρες

Εικόνα του άρθρου Δίκη Γιακουμάκη: οι τρεις πρώτες μέρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2016, 18:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αρκετά ενδιαφέροντα σημεία και μικρές ανατροπές ξεκίνησε η «δίκη Γιακουμάκη». Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν ερευνά την υπόθεση του θανάτου του 20χρονου σπουδαστή, αλλά τις ενδεχόμενες ευθύνες-πειθαρχικά παραπτώματα εργαζόμενων στη Γαλακτοκομική σχολή και του πρώην υπουργού, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για «μεσολαβήσεις» του υπέρ σπουδαστών.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία νέα δίωξη. Οι υπάρχουσες, είναι η μεν μια που εκδικάζεται τώρα, η δε άλλη που αφορά δύο πράγματα: την «ανθρωποκτονία in rem» και την ευθύνη συγκεκριμένων σπουδαστών για σωματικές βλάβες, εις βάρος του Γιακουμάκη. Αυτά είναι τρία τελείως διαφορετικά πράγματα, τα οποία όμως, λόγω της φύσης της υπόθεσης, «συναντιούνται». Στη χτεσινή διαδικασία η πρόεδρος του Εφετείου αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο της άλλης υπόθεσης, όταν κλήθηκε από τους συνηγόρους να το κάνει. Η κατηγορία «in rem» σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε πρόσωπα, αλλά στην πράξη.

Αυτό, σημαίνει πρακτικά ότι αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αποκαλυφθεί ότι συμμετείχαν πρόσωπα στην πράξη, ο ανακριτής μπορεί να επεκτείνει κατ’ αυτών τη δίωξη, χωρίς να απαιτείται συμπληρωματική νομική πράξη, ούτε νέα προκαταρκτική εξέταση. Φυσικά, υπό την πίεση της κοινής γνώμης που σοκαρίστηκε από το τραγικό γεγονός, αλλά και το χειρισμό της υπόθεσης από μερίδα των ΜΜΕ που οριακά «κανιβάλισε» την υπόθεση, έχει δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν αυτουργοί οι οποίοι διώκονται για δολοφονία, κάτι που επί της παρούσης, δεν ισχύει. Επίσης, δεδομένο είναι ότι η συγκεκριμένη δίωξη είναι παλιά και όχι καινούργια, που προέκυψε από τις πρώτες μέρες της τρέχουσας δίκης, όπως ενδεχομένως παρουσιάζεται.

Αρκετά πράγματα όμως ακούγονται για πρώτη φορά σε ακροατήριο και αυτό από μόνο του, είναι σημαντικό. Μέχρι στιγμής, από τις καταθέσεις και τη διαδικασία, διαφαίνεται η εντύπωση ότι αρκετά από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον όσα συσσωρεύτηκαν σε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα, έχουν κάπως διαφορετικό περιεχόμενο. Αυτη η  εντύπωση ενισχύεται από τη διστακτικότητα κάποιων μαρτύρων, σε σχέση πάντα με τις αρχικές τους καταθέσεις. Η δίκη όμως θα κρατήσει καιρό, όπως φαίνεται, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει εξεταστεί μικρός αριθμός μαρτύρων μέχρι στιγμής, ότι ο κατάλογος ενδέχεται να πλησιάσει τους είκοσι και η διαδικασία κρατάει περίπου 1-1,5 ώρα για κάθε μάρτυρα.

Η υπεράσπιση έχει στηρίξει την τακτική της μέχρι στιγμής στην απόδειξη ότι πρώτον, οι κατηγορούμενοι φέρονται να ενέργησαν άμεσα όταν τους καταγγέλθηκαν τα περιστατικά, αλλά και ότι για τα περιστατικά καθαυτά, δεν υπάρχουν αυτόπτες (από τις μέχρι τώρα καταθέσεις, τουλάχιστον). Δεύτερον, ότι οι έξωθεν παρεμβάσεις δεν έγιναν για περιστατικά που αφορούσαν άμεσα την υπόθεση, αλλά για άλλες παρασπονδίες σπουδαστών που ενέχονται σε αυτήν.

Κοινώς, στην αίθουσα του Εφετείου που κάθε μέρα της δίκης συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως άσχετους με την υπόθεση που κινητοποιούνται από την περιέργεια και το ισχυρό κοινωνικό σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του σπουδαστή, μαίνεται ένας «δικανικός πόλεμος», με κινήσεις κυρίως τακτικής. 

Η δίκη συνεχίζεται την προσεχή Δευτέρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back