Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δικαιοσύνη… του σαββατοκύριακου

Εικόνα του άρθρου Δικαιοσύνη… του σαββατοκύριακου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2021, 23:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να λειτουργεί με αποφάσεις του σαββατοκύριακου»: Με αυτή τη φράση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με πρόεδρο τη Μαρία Νάκα καυτηριάζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (3 Απριλίου) και που αφορά την έναρξη, από σήμερα 6 Απριλίου, εκδίκασης υποθέσεων που είχαν ανασταλεί.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων αποφασίστηκε όχι μόνο στο πιο επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο αλλά και αιφνιδιαστικά («βράδυ Σαββάτου για την Τρίτη») και χωρίς να υπάρξει καμία πρόνοια για τεστ, με ελλείψεις σε υπαλλήλους (σε ειδικές άδειες λόγω των κλειστών σχολείων) και «με σοβαρές αστοχίες, ασάφειες και αντιφάσεις που καθιστούν ανύπαρκτη την ασφάλεια δικαίου» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί» τονίζεται. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων υπενθυμίζει ότι ζητούσε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης με μέτρα και ελέγχους, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να παρατείνει το δικαστικό έτος, όπως έγινε και το 2020, να προτάξει τον εμβολιασμό των λειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να υλοποιήσει άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας, να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου και να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα άρει τα ερμηνευτικά προβλήματα που προκύπτουν από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στα Γιάννενα, η εκδίκαση δικών με μάρτυρες ξεκινούν από αύριο, με τον Δικηγορικό Σύλλογο , με δική του πρωτοβουλία, να έχει συνεννοηθεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διενέργεια rapid tests στο Δικαστικό Μέγαρο από κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ. Rapid tests «που θα έπρεπε να διατίθενται ήδη στα Δικαστικά Μέγαρα» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

O σύλλογος καλεί τα μέλη του να τηρούν αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα και τους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να έχουν προηγούμενη τηλεφωνική/ηλεκτρονική επικοινωνία με δικαστικό υπάλληλο ή με τον δικηγόρο τους όταν αφορά δίκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back