ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διήμερο εκδηλώσεων στους Καλαρρύτες

Εικόνα του άρθρου Διήμερο εκδηλώσεων στους Καλαρρύτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2023, 11:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: «Πτυχές του λαϊκού πολιτισμού των Καλαρρυτών» διοργανώνει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων στις 29 και στις 30 Ιουλίου, στους Καλαρρύτες.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 17:00, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Χορός, Μουσική, Κόσμημα. Σύγχρονες χρονολογικές προσεγγίσεις».

Τοποθετήσεις θα γίνουν από τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Παπακώστα («Παραδοσιακός χορός-πέρα από την αυθεντικότητα»), τον πολιτισμολόγο-παραγωγό της ΕΡΤ Παναγιώτη Τζόκα («Η ανανέωση της μουσικοχορευτικής πράξης στην Ήπειρο και η ενσωμάτωσή της στα τοπικά χορευτικά δρώμενα»), την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νάντια Μαχά-Μπιζούμη («Τα κοσμήματα των ελληνικών τοπικών ενδυμασιών ως ιστορικά τεκμήρια»), την εκπαιδευτικό Αικατερίνη Μουσαφίρη («Η ηλικία και το χρώμα στην καλαρρυτινή ενδυμασία») και τον χοροδιδάσκαλο του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών Γρηγόρη Κάκο («Χορολογικές προσεγγίσεις των Καλαρρυτών»).

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία των Καλαρρυτών: στο κλαρίνο ο Χρήστος Ντούλιας, στο βιολί ο Λάμπρος Τζόκας, στο λαούτο ο Τάσος Τζοβάρας, στο ντέφι ο Χρήστος Λώλης και στο τραγούδι ο Πέτρος Μόκας.  

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, στις 11:00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Κατσίκη: «Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία». Θα μιλήσουν: ο λαογράφος και παραγωγός Γιώργος Μελίκης, η φιλόλογος και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Λιάνα Ζέρβα και ο συγγραφέας του βιβλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back