Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διαχρονικό παιχνίδι του μερίσματος

Εικόνα του άρθρου Το διαχρονικό παιχνίδι του μερίσματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 10:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «κοινωνικό μέρισμα», η «επιστροφή» δηλαδή στους πολίτες, που έχουν πληρώσει πρωταρχικά αυτοί και πολλαπλά, το κόστος της κρίσης, εξελίσσεται σε διαχρονικό πολιτικό παιχνίδι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση το θέσπισε και μέχρι να το εφαρμόσει, άλλαξε δύο φορές τα κριτήρια και τελικά, άφησε εκτός πολλούς που αρχικά ήταν δικαιούχοι, αλλά η επόμενη αλλαγή τους άφησε απέξω.

Η σημερινή κυβέρνηση πάει το «παιχνίδι» ένα βήμα παραπέρα και περικόπτει δραστικά το μέρισμα, υποπίπτοντας (κατά το συνήθειό της) σε διαρκείς αντιφάσεις. Πέρα από τη γενική, της αρχικής δήλωσης ότι δεν θα κοπούν τα επιδόματα, τώρα κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για το δραστικό περιορισμό του μερίσματος. Το επιχείρημα είναι ότι δόθηκε… στη 13η σύνταξη και λιγόστεψαν τα χρήματα.

Ο φετινός περιορισμός των επιδομάτων, με τη μείωση του κοινωνικού μερίσματος και το «τέχνασμα» με το επίδομα θέρμανσης που με τα τώρα ισχύοντα, θα μειώσει τα ποσά που θα διατεθούν (και αυξάνει την αιθαλομίχλη).

Η κόντρα πήγε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «απάτη», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να λέει «όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε 'ψίχουλα'. Και ενώ τα 'ψίχουλα' δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά».

Η κυβέρνηση είχε ήδη κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διαμαρτύρεται υποκριτικά για το ‘κοινωνικό μέρισμα’ όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ξόδεψε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε με το προεκλογικό επίδομα που ονόμασε ‘13η σύνταξη’».

Κατά τα λοιπά, υπάρχει μια επικοινωνιακή προσπάθεια να καλυφθεί η φανερή εντύπωση ότι τα επιδόματα περιορίζονται δραστικά. Το ΑΠΕ αναφέρει ότι  μέχρι χτες το πρωί 150.000 νοικοκυριά είχαν κάνει «επιτυχημένη αίτηση» (λες και πρόκειται για κάποια δοκιμασία), ενώ η κυβέρνηση θα ανοίξει και πλατφόρμα ενστάσεων, καθώς αρκετοί από τους δικαιούχους είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται…

Το 2017, το επίδομα πήραν 527.593 άτομα. Το 2018, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, εγκρίθηκαν 1.554.000  αιτήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε προέδρου του ΗΔΙΚΑ.

Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 150.000 αιτήσεις και η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα γίνουν πάνω από 250.000.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back