πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας

Εικόνα του άρθρου Διάσκεψη για τη Λιβύη: Τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2020, 23:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. 

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Deutsche Welle το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων τους περασμένους μήνες στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων την Κυριακή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Πέραν αυτού έχουν προσκληθεί τα ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ.


Στη Λιβύη απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η χώρα «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.

«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε.

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.


Οι απειλές Ερντογάν

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει για κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, πέσει, σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο Politico.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε στον Politico.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back