«Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες,υλικότητα» είναι ο τίτλος των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» που θα φιλοξενηθούν στα Γιάννενα από 1 έως 4 Ιουνίου. Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2015 από την Αθήνα. Το 2016 πήγαν στη Μυτιλήνη και φέτος θα βρίσκονται στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αρχαιολογικό (κι όχι μόνο) συνέδριο, που αποτελεί δημιούργημα μιας συλλογικότητας η οποία επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια της διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από την κοινωνική σημασία και τις χρήσεις της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι αυτό και είναι ανοιχτό όχι μόνο σε αρχαιολόγους αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ενώ σχεδιάζονται διάφορες δράσεις: από ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις μέχρι προβολές, συναυλίες και εικαστικά δρώμενα.
Η φετινή διοργάνωση υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όλοι τους φιλοδοξούν να αποτελέσει το συνέδριο ένα πεδίο δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για τις αποτυπώσεις του παρελθόντος στο παρόν. Η εναρκτήρια εκδήλωση των «Διαλόγων» θα γίνει τη 1 Ιουνίου, στις 19:00, στην αίθουσα του Σουφαρί Σεράι (έδρα των ΓΑΚ Ηπείρου) στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Οι περισσότερες συνεδρίες στις 2, 3 και 4 Ιουνίου θα γίνουν στα μνημεία του Ιτς Καλέ (Φετιχιέ Τζαμί, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πυριτιδαποθήκη, Βυζαντινό Μουσείο), ενώ ορισμένες θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Όσο για τον θεματικό άξονα των «Διαλόγων» («Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα»),είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. «Άλλοτε εκούσιες κι άλλοτε αναγκαστικές, οι μετακινήσεις πληθυσμών και αντικειμένων καθόρισαν και καθορίζουν την ανθρώπινη περιπέτεια, συνδέοντας ή απομακρύνοντας τόπους, κοινωνικές ομάδες, τρόπους ζωής […]. Και, μαζί με τους ανθρώπους, μετακινούνται ιδέες, μνήμες, έξεις, αισθήσεις, αγαθά, αξίες και κάθε λογής πολιτισμικά προϊόντα» σημειώνεται σε κείμενο της οργανωτικής επιτροπής.
Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά): Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος, Ανδρέας Βλαχόπουλος, επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Κωνσταντίνου, ιστορικός τέχνης, Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρης Σαραφιανός, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εσθήρ Σολομών, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες http://archdial17.conf.uoi.gr.
*Για τη φωτογραφία της αφίσας, η επίκουρη καθηγήτρια κ. Σολομών σημειώνει: «Τη μέρα εκείνη του Μαρτίου, σε μια στιγμή ησυχίας, 3-4 παιδιά από τη Συρία ανέβηκαν στο Κάστρο και σκαρφάλωσαν στα απομεινάρια των οθωμανικών κτηρίων του Ιτς Καλέ. Το ένα παράτησε εκεί μπροστά το ποδήλατό του κι ένα άλλο άφησε ένα κουτί που έμοιαζε με σεντούκι. Μέχρι να βγει ο φύλακας και να τους κατεβάσει, φωτογράφιζα στιγμιότυπα μιας εξερεύνησης που με ποικίλους άλλουςτρόπους επιδιώκουμε στους Διαλόγους».