πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τετραήμερο «Αρχαιολογικών Διαλόγων»

Εικόνα του άρθρου Τετραήμερο «Αρχαιολογικών Διαλόγων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2017, 20:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από 1 έως 4 Ιουνίου, οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» θα φιλοξενηθούν στα Γιάννενα, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν μια γιορτή διαλόγου γύρω από τις χρήσεις και την κοινωνική σημασία της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν. Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» αποτελούν το προϊόν μιας διεπιστημονικής συνεργασίας. Ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους το 2015 από την Αθήνα, το 2016 πήγαν στη Μυτιλήνη και φέτος βρίσκονται στα Γιάννενα. Ο τίτλος του κάθε άλλο παρά συμβατικού αυτού συνεδρίου είναι: «Μετακινήσεις:Τόποι, μνήμες, υλικότητα». 

Τη διοργάνωση των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» ανέλαβαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έχοντας στο πλευρό τους πολύτιμους βοηθούς, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ, η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών και ο αναπληρωτής καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ανδρέας Βλαχόπουλος μίλησαν για τη σπουδαιότητα και τις ιδιαιτερότητες των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» σε συνέντευξη Τύπου, η οποία έγινε σε έναν μνημειακό χώρο: στο Φετιχιέ Τζαμί, μπροστά από το μιχράμπ. 

Οι θεματικές συνεδρίες θα γίνουν στα μουσεία και στα μνημεία του Ιτς Καλέ, αλλά και στο Σουφαρί Σεράι, ενώ παράλληλα στους «διαλόγους» θα συμμετάσχουν εκθέσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εικαστικά δρώμενα, συναυλίες και προβολές ταινιών. 

Το συνέδριο θα εστιάσει σε λιγότερο γνωστές όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η οθωμανική, σε αποσιωπημένες αναγνώσεις του παρελθόντος, στη συμβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην ένταξη προσφυγικών πληθυσμών, σε ζητήματα προστασίας του μνημειακού πλούτου της χώρας, αναστηλώσεων και παραγωγής αντιγράφων, αλλά και σε κριτικές προσεγγίσεις της ιστορίας της αρχαιολογικής έρευνας και περιήγησης στην Ήπειρο, την Αλβανία, τα Βαλκάνια. 

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στη 1 Ιουνίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σουφαρί Σεράι, με μια ανοιχτή συζήτηση που φέρει τον τίτλο «Για τη σημασία της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα». 

Σε αυτήν θα συμμετέχουν: Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελεάνα Γιαλούρη, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών από το Brown University. Θα συντονίσει η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας κ. Σολομών. 

Το ίδιο βράδυ, στις 21:00, στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Σουφαρί Σεράι, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Terra Incognita» των φοιτητών  της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τη βραδιά θα κλείσει ένα μουσικό σχόλιο από την ομάδα «Ήνορο».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ







ΣΧΟΛΙΑ
Μιχάλης Αράπογλου
Πως μπορούν και διαλέγονται με τους πεθαμένους;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3