Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικοί (κι όχι μόνο) διάλογοι

Εικόνα του άρθρου Αρχαιολογικοί (κι όχι μόνο) διάλογοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2017, 21:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την Αθήνα και τη Μυτιλήνη, οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» έρχονται στα Γιάννενα από 1 έως 4 Ιουνίου. ΟΙ «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» προέκυψαν μετά από πρωτοβουλία ομάδας αρχαιολόγων-καθηγητών αρχαιολογίας σε πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και φοιτητών. Ένας θεσμός που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομάς και να λειτουργήσει ως πυρήνας ενός διαρκούς κριτικού διαλόγου.

Σίγουρα δεν πρόκειται μόνο για ένα επιστημονικό, αρχαιολογικό συνέδριο, αλλά για μια διοργάνωση ανοιχτή σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές.

Ο τίτλος των φετινών «Αρχαιολογικών Διαλόγων» είναι  «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα», με τη διοργάνωση να επιδιώκει την προσέγγιση διαφόρων ενοτήτων, όπως τις ιδιοποιήσεις και αγορές έργων τέχνης , τη συγκρότηση ή διάλυση συλλογών, εκθέσεων και μουσείων κάτω από συνθήκες βίαιης μετακίνησης, τις δράσεις και τα  πολιτισμικά οικοσυστήματα επανένταξης ανθρώπων, αντικειμένων, μνημείων κ.ά.

Η διοργάνωση στα Γιάννενα υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.


* Στη φωτογραφία απεικονίζεται πίνακας του Jacob Lawrence

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back