ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαφωνία για το ξενοδοχείο στον Βοτανικό

Εικόνα του άρθρου Διαφωνία για το ξενοδοχείο στον Βοτανικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2021, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη διαφωνία του με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε εκτός σχεδίου παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει, οι παραλίμνιες αυτές περιοχές πρέπει να αποκατασταθούν, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Ο Σύλλογος βάζει απέναντι το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την ίδρυση του ξενοδοχείου, δυναμικότητας 300 κλινών. Κι αυτό, όπως καταγγέλλει, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η συμπλήρωση ελλείψεων την οποία είχε ζητήσει το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης από την εταιρία «Παραλίμνειος ΞΤΟΕ» του Ομίλου Μήτση.

Διαβάστε: Ένα ξενοδοχείο «επιστρέφει» στον Βοτανικό

Σημειωτέον δε ότι η θετική γνωμοδότηση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης ήρθε αφού είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος σημειώνει σχετικά: «Στη σχετική γνωμοδότηση του Φ.Δ., έπειτα από αξιολόγηση της ΜΠΕ από το επιστημονικό προσωπικό του αναφέρεται ότι ο Φ.Δ. δεν δύναται να γνωμοδοτήσει επί της διαβιβασθείσας ΜΠΕ διότι διαπιστώνονται σε αυτή ουσιώδεις ελλείψεις και καλείται ο φορέας του έργου να συμπληρώσει τις ελλείψεις αυτές. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί εν τω μεταξύ το γεγονός, ότι ενώ εκκρεμεί η συμπλήρωση των ελλείψεων από τον φορέα του έργου με σκοπό να γνωμοδοτήσει ο Φ.Δ., λίγες ημέρες αργότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Δ. με απόφασή του παρέχει θετική γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου».

Για τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, οι παραλίμνιες περιοχές αποτελούν υγροτοπικά ενδιαιτήματα, τα οποία έχουν υποβαθμιστεί ή υποβαθμίζονται περισσότερο. Στον Βοτανικό, το οικοσύστημα «έχει υποβαθμιστεί ήδη από την κατασκευή του παραλίμνιου ψυχαγωγικού πάρκου και από τα μπαζώματα γειτονικών οικοπέδων».

«Αντί να συζητάμε επομένως για αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων αυτής της περιοχής, όπως είναι και η τάση διεθνώς, γινόμαστε θεατές της αύξησης των τεχνητών επιφανειών εις βάρος των παραλίμνιων εκτάσεων και ποιος ξέρει στο μέλλον πόσων ακόμα αντίστοιχων καταστρεπτικών παρεμβάσεων» τονίζει ο σύλλογος. Επισημαίνει δε και το γεγονός ότι η επένδυση γίνεται ενώ εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη.

«Ο χαρακτηρισμός της λίμνης ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους υπονομεύεται με τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε παραλίμνιες εκτάσεις και ειδικά όταν σε παρακείμενη έκταση ήδη έχουν κατασκευαστεί άλλες εγκαταστάσεις, όπως το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω κατακερματισμό των φυσικών παραλίμνιων ενδιαιτημάτων» τονίζει.

O Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης να αποσύρει τη θετική του γνωμοδότηση και την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή (την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας) να μην προχωρήσει στην έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ξενοδοχείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back