Μετά από μια δεκαετία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ανέγερση ξενοδοχείων στην εκτός σχεδίου παραλίμνια περιοχή επιστρέφει. Εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου 300 κλινών στον Βοτανικό, δίπλα από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, από την εταιρία «Παραλίμνειος ΞΤΟΕ».
Είναι η ίδια ξενοδοχειακή μονάδα που το 2011 είχε εξασφαλίσει την έγκριση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος (για 142 κλίνες τότε). Την ίδια περίοδο, στην ίδια περιοχή, στον Βοτανικό, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως αρμόδια τότε αρχή, είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση δύο ακόμη ξενοδοχείων (85 και 98 κλινών). Κανένα από τα ξενοδοχεία εκείνα δεν προχώρησαν λόγω και των αντιδράσεων που υπήρχαν.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και για τις τρεις περιπτώσεις αφενός μεν γιατί δεν λαμβανόταν υπόψη ο χαρακτηρισμός της λίμνης ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αφετέρου δε επειδή το υπό έκδοση τότε Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τη Λίμνη προέβλεπε πολύ συγκεκριμένες χρήσεις γης σε ζώνη 300 μ. από τη λίμνη.
Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη δεν υπάρχει μέχρι σήμερα – συν τοις άλλοις το τελευταίο γνωστό σχέδιο, λόγω των αρκετών τροποποιήσεων που έγιναν στο ενδιάμεσο, ορίζει την περιοχή του Βοτανικού πια ως Ζώνη Β, όπου προβλέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, µε ήπια δόµηση μετά από ειδική μελέτη.
Από το 2017, λοιπόν, η «Παραλίμνειος ΞΤΟΕ» άρχισε να κινητοποιείται εκ νέου. Έναν χρόνο μετά, το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την αρχιτεκτονική μελέτη του νέου ξενοδοχείου διότι «δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου, λόγω του όγκου των κτιρίων και της μορφολογίας τους». Το υπουργείο πρότεινε στη νέα μελέτη να λαμβάνονται υπόψη η διάσπαση των όγκων του ξενοδοχείου αλλά και το φυσικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον του ιστορικού τόπου.
Η εταιρία προχώρησε σε αλλαγές και το 2020 πήρε το πράσινο φως επί της αρχιτεκτονικής μελέτης, μετά από γνωμοδότηση και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Ο όγκος του ξενοδοχείου έσπασε σε δύο κτίρια (208 και 72 κλινών), με την είσοδο να γίνεται αποκλειστικά από τη λεωφόρο Γεννηματά και με το μπροστινό στη λίμνη τμήμα της συνολικής έκτασης να μην οικοδομείται.
Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, η εταιρία προχώρησε και σε άλλες αλλαγές, σε συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στο τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στη λίμνη, αποφασίστηκαν η απομάκρυνση ενός γηπέδου τένις και ενός γηπέδου μπάσκετ και η αντικατάσταση «γκρι» (καλυμμένων με πλάκα) επιφανειών με ψηφίδα και φυτοκάλυψη. Υπάρχει και πρόβλεψη για έναν τεχνητό βιότοπο, επιφάνειας 1 στρέμματος.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από την απαραίτητη λόγω Natura Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Ένα από τα είδη που βρίσκονται στην περιοχή, είναι το ακριδάκι της Ηπείρου, το οποίο έχει μελετήσει και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Αν όλα όσα περιλαμβάνονται στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση είναι επαρκή, θα κριθεί από τις υπηρεσίες του Φορέα Διαχείρισης, που είναι και ένας από τους φορείς που θα γνωμοδοτήσουν.
Σημειωτέον ότι η απόσταση της προτεινόμενης νέας ξενοδοχειακής μονάδας είναι πάνω από 150 μ. από τη λίμνη (στο συγκεκριμένο σημείο, το όριο της λίμνης είναι μετά τις ιχθυολεκάνες. Οι τελευταίες δηλαδή, βάσει της οριοθέτησης που έχει γίνει από την πολιτεία, δεν θεωρούνται λίμνη)… To γειτονικό στην εν λόγω έκταση Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο βρίσκεται στα 100 μέτρα.
Όσο για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βαδίζει αισίως στον 12ο-13ο χρόνο του…