Ήταν τον Μάρτιο του 2022, όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τη βορειοανατολική ακρόπολη του Ασλάν Πασά (από το ομώνυμο τζαμί), στα Ιωάννινα. Κατά την επίσκεψη-αυτοψία, αποφασίστηκε επιτόπου να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε μια μελέτη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην ακρόπολη, με την υπουργό να δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης.
Διαβάστε: Το πάρκο πολιτισμού και η αυτοψία της υπουργού
Ο Δήμος Ιωαννιτών ανέλαβε όντως τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα και το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της μελέτης για την προσβασιμότητα στον εσωτερικό χώρο της ακρόπολης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η ακρόπολη του Ασλάν Πασά, με τις στενές εισόδους και με έναν πολυεπίπεδο χώρο, αποτέλεσε σίγουρα μια πρόκληση για τους μελετητές.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού (η οποία κάθε άλλο ιδιαίτερα περιγραφική είναι), θα αξιοποιηθούν και οι δύο είσοδοι της ακρόπολης για την πρόσβαση των ΑμεΑ και των επισκεπτών γενικότερα –η κεντρική είσοδος και η είσοδος από την ανατολική πύλη, που σήμερα είναι κλειστή. Θα δημιουργηθούν νέες διαδρομές (και για άτομα με προβλήματα όρασης), θα ανακατασκευαστούν καλντερίμια για ομαλοποίηση των κλίσεών τους, θα συντηρηθούν οι υπάρχουσες διαδρομές και θα γίνουν συνδέσεις με τις νέες διαδρομές.
Η πιο σημαντική παρέμβαση αφορά την τοποθέτηση ενός αναβατορίου ανοιχτής πλατφόρμας «που οδηγεί στο επίπεδο της οριζόντιας αυλής μπροστά στον μεντρεσέ» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Παράλληλα, από την είσοδο της νότιας πύλης έως την είσοδο του τζαμιού, θα δημιουργηθεί διαδρομή ΑμεΑ σε ενιαία επίπεδη επιφάνεια.
Τη μελέτη την είχε αναθέσει ο Δήμος στην εταιρία «ΣΤΑΔΙΟΝ» έναντι του ποσού των 36.000 ευρώ. Η εταιρία «ΣΤΑΔΙΟΝ» αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου και για τα υπόλοιπα έργα που «συμμετέχουν» στο πάρκο πολιτισμού που μελετάται (αποκατάσταση τζαμιού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, αποκατάσταση μεντρεσέ και οθωμανικής βιβλιοθήκης) και για το οποίο υπάρχει προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου.
Για την εκπόνηση της μελέτης χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από δύο μήνες, με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να εγκρίνει τη μελέτη στις αρχές Ιουνίου. Σημειωτέον ότι η εταιρία είχε μελετήσει ήδη το θέμα έως ένα σημείο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Τζαμιού Ασλάν Πασά. Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή, το έργο έχει προϋπολογισμό 1,47 εκατ. ευρώ και «θα προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Η βελτίωση της προσβασιμότητας στην ακρόπολη συνδέεται όμως και με τις προσβάσεις οι οποίες κατασκευάζονται στο πλαίσιο του έργου διαμόρφωσης της πλατείας Γλυκήδων και οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή (η οδός Σουγδουρή είναι η οδός που οδηγεί στην ανατολική πύλη της ακρόπολης του Ασλάν πασά) που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δήμο Ιωαννιτών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε αυτό το σημείο, το υπουργείο Πολιτισμού προσθέτει ότι «αναδιαμορφώνεται το δίκτυο πεζοδρόμων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών, στην περιοχή του Κάστρου και βελτιώνεται η πρόσβαση, μέχρι τη νότια είσοδο της ακρόπολης, μέσω ενός ομαλού πεζοδρόμου που επιτρέπει την κίνηση σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα».
«[…] Η βελτίωση της προσβασιμότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση και λειτουργική ένταξη του Κάστρου στον αστικό ιστό της πόλης. Η ενοποίηση των δύο φρουρίων και η δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού και πολιτιστικού χώρου αποτελεί αντικείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης που εκπονεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών για την ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση του Κάστρου των Ιωαννίνων ως εμβληματικό μνημειακό σύνολο» αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός. Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης είχε αποφασιστεί να γίνει κατά την επίσκεψη της κας Μενδώνη στην περιοχή τον Μάρτιο του 2022.
Το υπουργείο, το οποίο δεν κάνει κάποια αναφορά στη χρηματοδότηση του έργου, αναφέρει τέλος (με μια εμφανή βιασύνη, για προφανείς λόγους) ότι «καθολικά προσβάσιμο για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα καθίσταται το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της εποχής του Αλή Πασά».