dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο πολιτισμού και η αυτοψία της υπουργού

Εικόνα του άρθρου Το πάρκο πολιτισμού και η αυτοψία της υπουργού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 15:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως πάρκο πολιτισμού έχει οριστεί η περιοχή εντός του Κάστρου Ιωαννίνων που περιλαμβάνει το οθωμανικό λουτρό, την οθωμανική βιβλιοθήκη, την πλατεία Γλυκήδων, την ακρόπολη του Ασλάν πασά.

Το εν δυνάμει αυτό πάρκο επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδεία στελεχών του υπουργείου. Η κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και σε αυτά που μελετώνται ακόμη. Στην αυτοψία, τη συνόδευαν η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εργολαβίες που «τρέχουν»: Μία που αφορά τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τριών παράπλευρων δρόμων με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών και μία που αφορά την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Για το οθωμανικό λουτρό, την οθωμανική βιβλιοθήκη και τον μεντρεσέ και το τζαμί Ασλάν πασά έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου. Για την οθωμανική βιβλιοθήκη, τον μεντρεσέ και το τζαμί Ασλάν πασά, όπως και για τον περιβάλλοντα χώρο της ακρόπολης, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αναθέσει την ωρίμανση των μελετών σε εταιρία-τεχνικό σύμβουλο.

Η κα Μενδώνη εμφανίστηκε, ως συνήθως, αυστηρή και ξεκάθαρη με χρονοδιαγράμματα, χωρίς να αφήνει και πολλά περιθώρια για αντίλογο.

Ποιο αποτέλεσμα βγήκε από την αυτοψία; Ο Δήμος Ιωαννιτών δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα μια μελέτη για την προσβασιμότητα στην ακρόπολη του Ασλάν πασά. Και το «άμεσα» σημαίνει μέχρι τέλη Ιουνίου, με την υπουργό Πολιτισμού να δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης. Tα περί προσβασιμότητας -τα οποία είναι και υποχρεωτικά- δεν είναι εύκολα, καθώς η ακρόπολη του Ασλάν πασά έχει στενές εισόδους ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι πολυεπίπεδος. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, από την πλευρά της, θα προχωρήσει σε μια μελέτη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου (master plan) για το σύνολο του Κάστρου και για την ενοποίηση των δύο ακροπόλεων.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στα οθωμανικά μνημεία, η κα Μενδώνη έδωσε έμφαση στη χρήση των κτιρίων. Στο… τραπέζι της συζήτησης, έπεσε η πρόταση για μετατροπή της οθωμανικής βιβλιοθήκης σε ένα ψηφιακό κέντρο για την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων αλλά κυρίως η αξιοποίηση του μεντρεσέ ως καφέ-εστιατορίου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η κα Μενδώνη, στις δηλώσεις της, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σύνολο έργων που θα αλλάξει την εικόνα του Κάστρου αλλά και την εικόνα της πόλης. «Πιστεύουμε απόλυτα ότι οι παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μετά από τις συνεχείς κρίσεις που περάσαμε, το οφείλουμε στους κατοίκους» τόνισε. Ξεκαθάρισε όμως και τη θέση της για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, υπερτονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα «που μπορεί να αποδώσει λαμπρά αποτελέσματα». Έφερε δε ως παράδειγμα το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Ο δήμαρχος Μωσής Ελισάφ εξήρε κι αυτός τη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και έπλεξε το εγκώμιο της υπουργού. «Είναι μια μάχιμη υπουργός, μια υπουργός που δίνει άμεσα πρακτικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Γι’ αυτό την ευγνωμονούμε και πιστεύουμε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ