ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Στην αρχή μιας νέας θητείας

Εικόνα του άρθρου ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Στην αρχή μιας νέας θητείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2024, 18:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H νέα διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων ξεκινά τη θητεία της έχοντας μπροστά της μια άμεση προτεραιότητα: την καλοκαιρινή παραγωγή.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς εδώ και λίγους μήνες έχει λήξη η θητεία του –πρώην πια- καλλιτεχνικού διευθυντή Χάρη Πεχλιβανίδη. Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αν και η προηγούμενη διοίκηση έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νέα προκήρυξη, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως. Οπότε η προκήρυξη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή βρίσκεται ακόμα στην αναμονή.

Είναι σαφές, ωστόσο, όπως είπε και ο κ. Καψάλης, ότι η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορεί να περιμένει και θα κάνει τον σχεδιασμό της.

Ένα ακόμα ζήτημα που βρίσκεται στα «σκαριά» είναι η ενδεχόμενη συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης για το Φεστιβάλ Δωδώνης, ένα φεστιβάλ που έχει περάσει από διάφορες φάσεις τα τελευταία χρόνια. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα σύντομα, δεδομένου ότι η διευθέτηση των παραστάσεων για το καλοκαίρι γίνεται αυτή την περίοδο.

«Άμεσος στόχος μας είναι, σε επίπεδο δημάρχων αρχικά, η συνεργασία μας με τον Δήμο Δωδώνης για τις καλοκαιρινές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Η δική μας πρόταση είναι η λέξη ‘συνεργασία’, την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού», είπε ο κ. Καψάλης.

Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ, στην πρώτη του συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει σε αντικατάσταση της επένδυσης όλων των καθισμάτων στο Καμπέρειο Θέατρο (όπως και σε αποκατάσταση όσων καθισμάτων έχουν προβλήματα). Σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, στην οποία ανήκει η αίθουσα του Καμπέρειου Θεάτρου, ρυθμίστηκαν θέματα πλήρους αποκατάστασης της θέρμανσης του θεάτρου. Επίσης, θα υπάρξει τοποθέτηση μετακινούμενης ράμπας για την πρόσβαση στο θέατρο των αμαξιδίων ατόμων με αναπηρία.

Η νέα διοίκηση αναζητά επίσης κατάλληλο χώρο για την αποθήκευση σκηνικών που διαθέτει το θέατρο.

Ο κ. Καψάλης ανέφερε ακόμη ότι έχει αποσταλεί ήδη στο υπουργείο Πολιτισμού η νέα προγραμματική σύμβαση, η οποία θα είναι τριετής, και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 10.000 ευρώ (σύνολο 80.000 ευρώ).

Η αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αγνή Δρίμτζια, στην τοποθέτησή της, μίλησε για ένα «ανοιχτό θέατρο». Στόχος της διοίκησης, όπως είπε, είναι να έρθουν οι πολίτες κοντά στο θέατρο. «Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με παραγωγές, που θα αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες της πόλης, που δε θα περιορίζονται σε αισθητικά και καλλιτεχνικά πλαίσια, αλλά θα απλώνονται σε διαφορετικά είδη και θα αφορούν πολλούς συμπολίτες μας», τόνισε.

Τόσο ο κ. Καψάλης όσο και η κα Δρίμτζια ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα για την πρότασή του να αναλάβουν τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Καψάλη απηύθυνε ευχαριστίες και προς την πρώην πρόεδρο Χριστίνα Κωτσαντή για την ενημέρωση και τη συνεργασία, όπως και προς τη δημοτική σύμβουλο Αλέκα Βακαλοπούλου, πρώην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, για το ενδιαφέρον και τη θετική της διάθεση.

Τέλος, ο κ. Καψάλης άνοιξε και το ζήτημα της αναγκαιότητας ανέγερσης ενός νέου Θεάτρου.

Διαβάστε: Ένα νέο θέατρο χρειάζεται πολλά

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back