ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτικό συμβούλιο: Τέσσερις μήνες μετά

Εικόνα του άρθρου Δημοτικό συμβούλιο: Τέσσερις μήνες μετά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2020, 20:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από τέσσερις μήνες, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων βρέθηκε από κοντά αλλά και… σε απόσταση. Για πρώτη φορά μετά την έλευση της πανδημίας, η συνεδρίαση έγινε διά ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα παλιά σφαγεία, για να τηρηθούν οι αποστάσεις που επιβάλλονται από τα πρωτόκολλα του Covid-19.

Όσον αφορά την παρουσία των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου δεν επέτρεψε αρχικά την είσοδό τους. Μετά από συζητήσεις, βρέθηκε μια μέση λύση. Εντός του χώρου, τρεις κάμερες, κι εκτός του χώρου, στο φουαγιέ, οι δημοσιογράφοι και ένα μεγάφωνο…

Με την παρέλευση λοιπόν ενός τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν να πουν πολλά. Εκ των πραγμάτων, η αναλυτική συζήτηση δεν θα ήταν εύκολη να γίνει. Σε πολιτικό επίπεδο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι έκανε «κατάχρηση» των διά περιφοράς συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου όπως και ότι «εκμεταλλεύτηκε όλα τα νομοθετήματα» και προχώρησε σε πολλές απευθείας αναθέσεις. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε ότι «τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου έστησαν στο απόσπασμα τη δημοκρατία» και στηλίτευσε τη «χλιαρή αντίδραση και των κομμάτων και της ΚΕΔΕ».

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απάντησε καταρχάς ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να διεκδικήσει «το μονοπώλιο της δημοκρατίας», ενώ είπε για άλλη μια φορά ότι είναι κατά του συστήματος της απλής αναλογικής. «Όχι μόνο γιατί η απλή αναλογική είναι αδιέξοδη αλλά και γιατί ο νομοθέτης έκανε ένα σφάλμα: Έβαλε έναν β’ γύρο. Αν σταματούσαμε στον α’ γύρο, όλα καλά» τόνισε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ νομοθετημάτων βελτίωσης της κυβερνησιμότητας. Υποστήριξε δε ότι οι όποιες απευθείας αναθέσεις έγιναν γιατί έπρεπε να γίνουν –και ότι δεν είναι κάτι που δεν γινόταν και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. «Έπρεπε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων, η προμήθεια αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις» τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι κατά το διάστημα της πανδημίας η δημοτική αρχή ήταν «πανταχού παρούσα παρότι ο Δήμος λειτουργούσε με το 40% του προσωπικού», απαντώντας και σε κριτική της αντιπολίτευσης που υποστήριξε το αντίθετο.

Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θεμάτων διήρκεσε 2 ½ ώρες.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back