ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο με τις ευχές της Περιφέρειας

Εικόνα του άρθρου Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο με τις ευχές της Περιφέρειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2018, 20:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και έναν χρόνο, ο Δήμος Ιωαννιτών προωθεί τη δημιουργία ενός Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, που, κατά την εκτίμησή του, θα έρθει να ενοποιήσει επί της ουσίας τις αρμοδιότητες που αφορούν τις χρήσεις γύρω και μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, δεν υπάρχουν όμως Δημοτικά Λιμναία Ταμεία. Την όλη υπόθεση έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας, από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες για τη λειτουργία ενός υδατοδρομίου.

Για το όλο εγχείρημα, ο κ. Γκόλας είχε συνάντηση πριν από λίγες μέρες με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, έχει μια θετική στάση. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός μιας νέας σύσκεψης, πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά κι άλλων δύο υπουργών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Για τη θετική στάση του κ. Κουρουμπλή φαίνεται ότι μέτρησε πολύ το «ναι» της Περιφέρειας Ηπείρου. Ένα «ναι» που δεν ήταν και τόσο αναμενομένο, δεδομένου ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει διεκδικήσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν την… αποκλειστικότητα επί των λιμναίων θεμάτων.

Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη απέστειλε προς τον κ. Κουρουμπλή έγγραφο υποστήριξης της πρότασης της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων. Μάλιστα, η κ. Καλογιάννη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρθηκε στην εκτεταμένη μελέτη που αφορά τη διαχείριση του λιμναίου συστήματος και τη βελτίωση των υποδομών περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας και από την οποία ανακύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου.

Η εκτεταμένη αυτή μελέτη αφορά τον μηχανισμό ELENA μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που για την κ. Καλογιάννη αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα, μετά το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο «Αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα», η οποία σχετίζεται όχι μόνο με την αντικατάσταση του στόλου των πλοιαρίων, αλλά και με νέες υποδομές, όπως πλωτές εξέδρες και χώρους ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων.

Για τις εξελίξεις γύρω από το Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο, ο κ. Γκόλας έκανε σήμερα σε δηλώσεις: «Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί πλήρως την αγωνία μας και να ενστερνίζεται τις απόψεις μας, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πια έχουμε ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά μας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικό είτε ακόμα και σε επίπεδο χρήσης του υδάτινου στοιχείου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back