ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοσκοπήσεις: Τι προέβλεψαν από το 2007 ως σήμερα

Εικόνα του άρθρου Δημοσκοπήσεις: Τι προέβλεψαν από το 2007 ως σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2023, 19:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των δημοσκοπήσεων είναι κυριολεκτικά τεράστιο στην Ελλάδα,  όπου μια μέτρηση συχνά ανάγεται σε πολιτικό θέσφατο και αγνοούνται ακόμα  και οι παράμετροι που η ίδια η έρευνα ξεκαθαρίζει από την αρχή.

Το  «κάζο» του δημοψηφίσματος του 2015, όταν η ελληνική κοινή γνώμη πήρε  κυριολεκτικά εκδίκηση από εξουσία, κυρίαρχες τάσεις και δημοσκοπικές  εταιρίες, ήταν η καμπή που ανέτρεψε τη δημοφιλία και σε ένα βαθμό, την  αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα.

Σήμερα, συγκεντρώνουμε δημοσκοπήσεις από τις εκλογές του 2007 μέχρι σήμερα, με συγκρίσεις μέσων όρων-τελικού αποτελέσματος.

Σημειώνονται  τα εξής: τα στοιχεία αντλήθηκαν από μια σειρά πηγές (αναφέρονται στο  τέλος του άρθρου) και προτιμήθηκαν οι πιο κοντινές σε κάθε εκλογική  αναμέτρηση, μετρήσεις.

Δεν υπάρχουν οι αποτυχημένες μετρήσεις του  δημοψηφίσματος, ακριβώς γιατί αφορά ένα διαφορετικό πολιτικό γεγονός και  όχι εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, οι έρευνες είναι μικτές:  προθέσεις ψήφου, εκτίμηση αποτελέσματος. Δεν εντάχθηκαν τα exit polls.  

Σημειώνεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πάντα ως ΠΑΣΟΚ και όχι με τις  διαφορετικές ονομασίες που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και  λίγο μετά.


2007: Λίγο μετά τις πυρκαγιές

Οι βουλευτικές του 2007, συγκυριακά μοιάζουν λίγο με τις σημερινές...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ κάνοντας μια μηναία συνδρομή ή μια συνεισφορά στον Τύπο Ιωαννίνων  



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back