Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημόσιος χώρος με 1,5 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Δημόσιος χώρος με 1,5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2016, 11:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι εγκαταστάσεις του πρώην ασύλου ανιάτων, στην οδό Λαμπρίδου, στο κέντρο σχεδόν της πόλης, συνεχίζουν να ερημώνουν, περιμένοντας κι αυτές, εδώ και οκτώ χρόνια, την αξιοποίησή τους. Μια αξιοποίηση που δεν είναι καθόλου εύκολη, γιατί απλούστατα κοστίζει, και μάλιστα πολύ.

Οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών έχουν εκτιμήσει ότι για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και την απόδοση του δημόσιου αυτού χώρου στους πολίτες θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ. Η δημοτική αρχή έχει συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό της σχέδιο για την περίοδο 2016-2019 την αξιοποίηση του χώρου και ελπίζει ότι μια μέρα, μέσα στα επόμενα χρόνια, η πόλη θα πάρει πίσω το... απομονωμένο αυτό κομμάτι της. Οι μεγάλες ελπίδες της στηρίζονται στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). 

Οι συζητήσεις του Δήμου με την Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο και κάθε άλλο παρά αποκλείεται να υπάρξει τελική συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα μέσω του μέτρου που αφορά τις κοινωνικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει τη μετατροπή του πρώην ασύλου ανιάτων να μετατραπεί σε ένα πάρκο κοινωνικής φροντίδας, με δομές που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά: από Κέντρο Παιδικής Απασχόλησης για ΑμεΑ μέχρι παιδική βιβλιοθήκη και έναν μικρό χώρο εκδηλώσεων για σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Δομές και δράσεις που στοχεύουν στο να ζωντανέψουν τον χώρο, αλλά και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες πολλών οικογενειών της πόλης.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών αποτελεί για τον δήμο Ιωαννιτών ένα μεγάλο στοίχημα. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αλλά και γιατί ο Δήμος καλείται να αποδείξει ότι δεν πάνε χαμένες οι διεκδικήσεις του. Ο χώρος του πρώην ασύλου ανιάτων παραχωρήθηκε για χρήση στον Δήμο τον Νοέμβριο του 2013. Το αίτημα περί παραχώρησης ήταν επίμονο, αμέσως μετά το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής και τη μεταφορά των υπηρεσιών του Ιδρύματος "Νεομάρτυς Γεώργιος" στην περιοχή της Δροσιάς, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών. 

Ήταν μία από τις διεκδικήσεις χώρου του Δημοσίου και η μοναδική τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία πέρασε στα χέρια του Δήμου χάρη στις συγκυρίες αλλά και στον δίαυλο επικοινωνίας που είχε ανοίξει εκείνη την εποχή με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου. Βασικό ρόλο στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων έπαιξε και το γεγονός ότι ο Δήμος είχε εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο για την αξιοποίηση. Ένα σχέδιο που καλείται να το υλοποιήσει...



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back