Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 20-01-2023, 13:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% διεκδικεί εκ νέου ο Δήμος Ζίτσας. Το αίτημα κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την προθεσμία που έχει δοθεί στους Δήμους να καταθέσουν αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις –προτάσεις για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Λάμπρου υπέβαλε έγκαιρα πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις, συνοδευόμενες από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στοιχεία που κατατέθηκαν από επιτροπή πολιτών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο Δήμος ζητά:

-να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%  οι τιμές εκκίνησης των αντικειμενικών αξιών και ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο),

-να διαμορφωθεί ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) έως 0,40 τουλάχιστον και

-να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με τη δυνατότητα κατάτμησης των οικοπέδων, σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

Η  μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα. Ο Δήμος σημειώνει πως οι μειώσεις επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα όρια του Δήμου Ζίτσας, που είχαν επιτευχθεί με ανάλογες παρεμβάσεις στις αναπροσαρμογές των προηγούμενων ετών (2018 και 2021) δεν κατάφεραν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις ούτε να ανακουφίσουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών. Στην εισήγησή του ο κ. Λάμπρου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα «τεκμηριώνοντας αφενός τις διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών και αφετέρου τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να αδικούνται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας». 

Σύμφωνα με αυτά, που αφορούν πρόσφατες (του 2021 και 2022) συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων στη Δημοτική Ενότητα Πασσαρώνας, προκύπτουν διαφορές μεταξύ αντικειμενικής τιμής και τιμής πώλησης που αγγίζουν και το 306%.

Κατατίθενται δε στην ανακοίνωση δύο παραδείγματα: ακίνητο στην Ελεούσα με εμβαδόν 759,02 τ.μ. πουλήθηκε με τίμημα 20.000,00€, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 65.253,53 ευρώ, βάσει της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, οικόπεδο στο Λοφίσκο εμβαδού 1.690τμ.  με παλαιά οικία πουλήθηκε κατά το έτος 2021 με τίμημα 8.000,00 ευρώ, ενώ η αξία του καθορίστηκε από την Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 23.919,72 ευρώ , βάσει του αντικειμενικού προσδιορισμού. 

«Δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα. Είναι αίτημα όλων των  συμπολιτών μας, όλων των κατοίκων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων φορέων για παρέμβαση του Δήμου μας προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο υψηλές και από ακίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Λάμπρου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα