Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δήμος Ζίτσας ζητάει μικρότερες αντικειμενικές αξίες

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ζίτσας ζητάει μικρότερες αντικειμενικές αξίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2018, 17:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μέχρι μεθαύριο αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα, στην πρώτη τους ευρεία αναπροσαρμογή μετά από αρκετά χρόνια. Στην τελευταία, τέτοιου βεληνεκούς, είχαν αυξηθεί κατακόρυφα οι αντικειμενικές αξίες ακόμα και σε ημιαστικές περιοχές, «φουσκώνοντας» και άλλο το ελληνικό φιάσκο των ακινήτων, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Ο Δήμος Ζίτσας με επιστολή του δημάρχου του ζητάει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, παραθέτοντας παραδείγματα για να αποδείξει ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και όμορων Δήμων αδικούν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στη Ζίτσα.

«Με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες επιβαρύνονται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου χωρίς οι ιδιοκτησίες τους να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων» αναφέρει ο κ. Πλιάκος. Ένα από τα παραδείγματα είναι το εξής:

Ακίνητο στην Ελεούσα πουλήθηκε έναντι 19.000 ευρώ, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε από την οικεία Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 45.000 ευρώ, βάσει της αντικειμενικής αξίας του.

Ο Δήμος Ζίτσας ζητάει να μειωθούν τουλάχιστον 30% οι αντικειμενικές στον Δήμο Ζίτσας, αλλά και να αυξηθεί ο συντελεστής οικοπέδου από το 0,10 στο 0,40 και να «καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back