Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ζαγορίου: Κατά της προσφυγικής δομής λόγω covid

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ζαγορίου: Κατά της προσφυγικής δομής λόγω covid
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2020, 14:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος στέλνει επιστολή σε υπουργικές κι άλλες αρχές (κι αστυνομικές) για να σταματήσει η λειτουργία της προσφυγικής δομής για ασυνόδευτα ανήλικα στους Ασπραγγέλους. Προηγήθηκε στις αρχές της εβδομάδας εκ νέου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά της δομής, μετά και από υπόμνημα που κατέθεσε η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ) η οποία εξαρχής, από τον περασμένο Μάρτιο όταν και το θέμα προέκυψε, είναι πολύ δραστήρια.

Ο δήμαρχος απευθύνει την επιστολή του στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στον ΕΟΔΥ, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, στον αστυνομικό διευθυντή Ιωαννίνων, στον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου και στο αστυνομικό τμήμα Ζαγορίου.

Οι αποδέκτες της επιστολής δεν είναι τυχαίοι. Αυτή τη φορά, ο Δήμος Ζαγορίου επικαλείται τον covid-19 και την υπουργική απόφαση που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων και μεταναστών για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Ο Δήμος ζητά δηλαδή να ελεγχθεί αν η μεταφορά και εγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στους Ασπραγγέλους, και συγκεκριμένα σε μισθωμένο ξενοδοχείο, είναι νόμιμη. Σημειωτέον ότι τη δομή τη λειτουργεί το «Κέντρο Νέων Ηπείρου», με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κορονοϊός συμμετέχει και στο άλλο επιχείρημα του Δήμου Ζαγορίου. Σύμφωνα με την επιστολή του δημάρχου, ο Δήμος αμφισβητεί την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων της δομής. Όπως αναφέρεται, το μισθωμένο ξενοδοχείο έχει 10 δωμάτια και 23 κλίνες, ενώ η απόφαση του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι η δομή θα φιλοξενήσει 40 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Ζητούν τον έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων από τυχόν εμφανισθέντα κρούσματα του κορονοϊού», χωρίς να γίνει κάποια αναφορά και στην προστασία των ανήλικων προσφύγων.

Με βάση τον κορονοϊό πάντα, ο Δήμος Ζαγορίου υπενθυμίζει ότι δεν διαθέτει καμία δομή υγείας, όπως και ότι οι πληθυσμός του αποτελεί κυρίως από υπερήλικες και «ως εκ τούτου, ευπαθή και ευάλωτα άτομα». «Καθίσταται κατανοητό ότι ο κίνδυνος να αποτελέσει η ως άνω δομή, πηγή διασποράς του ιού με αποτέλεσμα να πληγεί ο πληθυσμός του δήμου μας από τον κορονοϊό, είναι άμεσος και ορατός» καταλήγει ο Δήμος Ζαγορίου, ένας Δήμος, γνωστός για τη φιλοξενία του στους τουρίστες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back