ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Ζαγορίου κατά ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ζαγορίου κατά ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2018, 16:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην αντεπίθεση περνά ο Δήμος Ζαγορίου, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον του το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κατηγορήσει τον Δήμο Ζαγορίου για προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων» και τον είχε εγκαλέσει για εξυπηρέτηση «συντεχνιακών-πολιτικών συμφερόντων».

Ο συγκεκριμένος Δήμος βρέθηκε στο στόχαστρο με αφορμή τη δημοσιοποίηση απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τη μη έγκριση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να αναθέσει σε ιδιώτη, με διαγωνισμό, την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος μπορούσε να προσλάβει προσωπικό μέσω σχετικής προκήρυξης όπως και να προμηθευτεί απορριμματοφόρα μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Ανάλογες αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής και για τους Δήμους Δωδώνης και Μετσόβου.

Στην ανακοίνωση τώρα του Δήμου Ζαγορίου κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο πρώτος κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη» παρέμβαση του συνδικαλιστικού οργάνου. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποσιωπά σκόπιμα την πραγματικότητα στην αποκομιδή απορριμμάτων» τονίζει, ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό όργανο να «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι οι περισσότεροι μικροί και ορεινοί Δήμοι, ακόμη και μεγάλοι Δήμοι σε ορισμένες Δημοτικές Ενότητες, μαζεύουν τα σκουπίδια με τη διαδικασία της ανάθεσης σε ιδιώτη. «Η ‘στοχοποίηση’ του Δήμου Ζαγορίου έχει προφανώς κι άλλους αποδέκτες, απλά έλαχε ο κλήρος σε αυτόν» τονίζει ο Δήμος.  

Επισημαίνει δε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε προσωπικό ούτε τον αναγκαίο προσωπικό. Για τη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω σχετικής προκήρυξης, απαντά ότι η προκήρυξη αυτή «δεν σημαίνει ότι μπορεί να οργανωθεί αυτομάτως υπηρεσία καθαριότητας». Όσο για τον «Φιλόδημο», ο Δήμος Ζαγορίου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας απορριμματοφόρων, όπως επικαλείται λανθασμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Γι’ αυτό και έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα.

«Η ΠΟΕ ΟΤΑ αντί να μιλά για ‘συντεχνιακά-πολιτικά συμφέροντα’ οφείλει να δει ωμά την πραγματικότητα και να αποδεχθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την αποκομιδή με ίδια μέσα και επίσης, να κατανοήσει ότι ο Δήμος Ζαγορίου δεν πρόκειται να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να βρει λύση. Άλλωστε, το πρόβλημα αφορά μεγάλο αριθμό Δήμων» καταλήγει ο Δήμος Ζαγορίου στην ανακοίνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back