Παρότι η σημερινή, κυριακάτικη (19/3/23) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων είχε τυπικό περισσότερο χαρακτήρα, η αντιπαράθεση που «κυνηγάει» την τρέχουσα δημοτική αρχή, ήταν παρούσα και ο φόβος της πολιτικής της απονομιμοποίησης, επίσης.
Ο λόγος ήταν φυσικά οι δημαιρεσίες. Παρότι η Ελένη Ακονίδου, νέα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου συγκέντρωσε μια σχετική αποδοχή, με 22 ψήφους υπέρ και 17 λευκά, η κουβέντα ήταν πάλι γύρω από το αν ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου εκλέχτηκε ορθά ή όχι.
Εννοείται φυσικά ότι όσοι-ες έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις, όπως η παράταξη Γκόντα ή σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ελέγχονται για τη μέχρι τώρα ανοχή τους στο βασικό αίτιο του αυτοδιοικητικού χάους των Ιωαννίνων: των «νόμων Θεοδωρικάκου», του παράνομου, αντιδημοκρατικού, χαοτικού τρόπου με τον οποίο ο νυν υπουργός Εσωτερικών άλλαξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Η πολιτική τους στάση μέχρι τώρα, τους-τις βαραίνει και μειώνει τη βαρύτητα των εκ των υστέρων επιφυλάξεών τους.
Εξ ου και μια «βοή» στο συμβούλιο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όταν ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργίου προσπάθησε να οικειοποιηθεί το δημοκρατικό αίσθημα λέγοντας «δεν έχει κανείς άλλος μεγαλύτερη ευαισθησία στους δημοκρατικούς θεσμούς». Ο κ. Παπαγεωργίου θύμισε μια από τις συνήθεις ατάκες του προκατόχου, αειμνήστου Μωυσή Ελισάφ, δυστυχώς σε μια από τις στιγμές έπαρσής του που ποτέ δεν πρόσθεσαν ο,τιδήποτε στη δημοκρατική λειτουργία του σώματος.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε «λανθασμένη νομική άποψη» την τοποθέτηση του κ. Γκόντα, διαχωρίζοντας το θέμα της ημέρας –την εκλογή προέδρου δημοτικού συμβουλίου- από την εκλογή δημάρχου.
Η «γραμμή αποχής» του κ. Γκόντα δεν πέρασε εξ ολοκλήρου στην παράταξή του, καθώς η κα Μαμακή συμμετείχε στη διαδικασία.
Είναι όμως ένα ερώτημα, αν ο κ. Παπαγεωργίου θα διατηρήσει στις αντιδημαρχικές θέσεις τους κ.κ. Βλέτσα και Τσόλη, καθώς το χάσμα με την παράταξη του εκ νέου υποψηφίου κ. Γκόντα, βαθαίνει.
Ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίστηκε βέβαιος για τη νομιμότητα της εκλογής του, λέγοντας ότι «θα αποδειχθεί πανηγυρικά». Προφανώς, δεν είναι δυνατό ένας ολόκληρος νόμος να ορίζει πώς θα αντικατασταθεί ένα μέλος επιτροπής ή ένας δημοτικός σύμβουλος και να μην είναι ξεκάθαρος στο πώς καλύπτεται το δημαρχιακό κενό, αλλά τα είπαμε και πιο πάνω: «κοπτάτσια Θεοδωρικάκου»…
Ο σύμβουλος της παράταξης Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή Λάζαρος Νάτσης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός. Παρέθεσε εν συντομία τα «έργα και ημέρες» της δημοτικής αρχής, λέγοντας ουσιαστικά ότι αποφασίζει κατ’ επιλογήν τι είναι νόμιμο και τι όχι.
Ενστάσεις διατύπωσε και ο Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» αλλά έχει «αποξενωθεί» πολιτικά εδώ και πολύ καιρό.
Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση), είπε μεν ότι απέχει λόγω γενικής πολιτικής διαφωνίας με τη διαδικασία, αλλά παρατήρησε και ότι η παράταξη Γκόντα διαφοροποιήθηκε τώρα, αλλά δεν το έκανε όταν «μαζί με τις άλλες 2 (Ελισάφ-Μπαρτζωκα) επέλεξαν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα, ψήφισαν τον αδιανόητο διαγωνισμό των Led, την απόλυση των 40 σχολικών καθαριστριών την απόλυση των 10 μουσικών του Πνευματικού Κέντρου, το πανάκριβο νερό της ΔΕΥΑΙ».
Τελικά, η κα Ακονίδου ανέλαβε καθήκοντα, ευχαριστώντας τα μέλη του σώματος και ζητώντας τους-τες να βοηθήσουν, ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες.
Στη θέση της, στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκε ο Νίκος Σιορόκας και ο νέος σύμβουλος Χάρης Δολιώτης εκλέχτηκε αναπληρωματικός στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.