ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο προς ΚΕΠΑΒΙ μεριά

Εικόνα του άρθρου Δημαρχείο προς ΚΕΠΑΒΙ μεριά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2016, 12:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα μεγάλα έργα που βάζει μπρος ο δήμος Ιωαννιτών είναι το νέο δημαρχείο. Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, προβλέπεται κονδύλιο ύψους 90.000 ευρώ για τη μελέτη μετατροπής του ΚΕΠΑΒΙ σε ένα «ευφυές» κτίριο ως πυρήνα διοικητικής και λειτουργικής ενοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο σχεδιασμός αυτός, αν υλοποιηθεί τελικά, πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τη «δομή» της πόλης, καθώς ένα μεγάλο μέρος του διοικητικού κέντρου θα μεταφερθεί από το κέντρο σε μια άλλη περιοχή, δημιουργώντας άλλες συνθήκες και νέα δεδομένα. Το ΚΕΠΑΒΙ, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, είναι ένα τεράστιο κτίριο, 10.000 τ.μ., το οποίο κατασκευάστηκε πριν από τρεις δεκαετίες περίπου για να στεγάσει τα εργαστήρια της αργυροχοΐας των Ιωαννίνων.

Με την πάροδο των χρόνων όμως, η δραστηριότητα της αργυροχοΐας άρχισε να φθίνει και σήμερα στον χώρο φιλοξενούνται λίγα εργαστήρια. Εκ των πραγμάτων, η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ μοιάζει τουλάχιστον παράλογο ένα τόσο μεγάλο κτίριο να παραμένει, στο μεγαλύτερο μέρος του, αναξιοποίητο.

Ο δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να κάνει το καθοριστικό βήμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξορθολογήσει το κόστος της διάσπαρτης στέγασης των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη  βελτίωση της λειτουργίας τους.

Η προσπάθεια για μετακόμιση όλων των δημοτικών υπηρεσιών στο ΚΕΠΑΒΙ δεν είναι εύκολη. Καταρχήν, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τη συμβίωση του δημαρχείου με τα εργαστήρια αργυροχοΐας και το κατάστημα λιανικής πώλησης, ενώ παράλληλα να ληφθεί υπόψη και η διαθεσιμότητα κάποιων χώρων για ενδεχόμενη ανάπτυξη νέων εργαστηρίων. Η μεγαλύτερη όμως αγωνία του δήμου Ιωαννιτών είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος. Είναι προφανές ότι το κόστος θέρμανσης όλου του συγκροτήματος με τον συμβατικό τρόπο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και ίσως ασύμφορο.

Όπως και να’ χει, η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, τους οποίους ο δήμος Ιωαννιτών ευελπιστεί ότι θα βρει μέσω και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Για την ιστορία, η υπόθεση ενός νέου δημαρχείου είχε απασχολήσει στο παρελθόν και τη δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα (νυν αξιωματική αντιπολίτευση). Τότε, η δημοτική αρχή μιλούσε για κατασκευή νέου δημαρχείου στον χώρο της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας, με τον Δήμο και την Περιφέρεια να εγκρίνουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Το σχέδιο δεν προχώρησε μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, μετά από χρόνια, έκρινε ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί αυτός ο ελεύθερος, κοινόχρηστος χώρος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back