Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Δημαρχείο, μια χορηγία και οι «θεωρίες συνωμοσίας»

Εικόνα του άρθρου Το Δημαρχείο, μια χορηγία και οι «θεωρίες συνωμοσίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2020, 17:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έρχεται να απαντήσει στις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς παρατάξεων της αντιπολίτευσης (τρεις παρατάξεις, τρεις ανακοινώσεις εδώ, εδώ και εδώ) για την αποδοχή δωρεάς 50.000 δολαρίων από το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του ΟΚΠΑΠΑ λόγω κοροναϊού.

Ο κ. Ελισάφ κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τους προβληματισμούς των παρατάξεων. Αντιθέτως τις κατηγορεί για «θεωρίες συνωμοσίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας που μόνο καλό δεν κάνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας». Βέβαια, δεν μπορεί να αποτελεί «θεωρία συνωμοσίας» ούτε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» η αμφιλεγόμενη δραστηριότητα του Ιδρύματος Τζορτζ Σόρος.

Ο δήμαρχος αναφέρει καταρχήν ότι έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού εδώ και καιρό επιδιώκοντας συνεργασίες ή χορηγίες (ανεξαρτήτως κοροναϊού). Στο πλαίσιο αυτής της απεύθυνσης, επιτεύχθηκαν οι συνεργασίες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών με το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Κακογιάννη, όπως σημειώνεται.

Σε συνθήκες κοροναϊού, ο δήμαρχος έκανε νέα απεύθυνση σε ιδρύματα τα οποία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «δραστηριοποιούνται καθόλα νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό» -σημειωτέον ότι καμία παράταξη δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος, του Οpen Society Foundation, από τα πλουσιότερα στον πλανήτη.

Και «ένα απ’ αυτά που ανταποκρίθηκαν άμεσα» ήταν το Open Society Foundation, με τον κ. Ελισάφ να  υπενθυμίζει ότι το ίδρυμα αυτό έχει χρηματοδοτήσει και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές ήταν αρκετά μεγάλες, και αφορούσαν κυρίως την ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων και την εκπαίδευσή τους.

«Ούτε ο Δήμος ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ δεν έχουν αναλάβει καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση έναντι του συγκεκριμένου ιδρύματος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για διασφάλιση χορηγιών και δωρεών και από άλλα ιδρύματα, «εξαντλώντας και τις προσωπικές του γνωριμίες» όπως υπογραμμίζεται. Ως παράδειγμα, φέρνει την επικείμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αποδοχή δωρεάς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο ΔΟΜ χρηματοδοτείται κυρίως από ευρωπαϊκά ταμεία.

Και ο δήμαρχος καταλήγει με τη δέσμευση ότι «η διαχείριση όλων των πόρων που φτάνουν, θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back