Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ιωάννινα_2023»: «Γιατί το Ίδρυμα Σόρος;»

Εικόνα του άρθρου «Ιωάννινα_2023»: «Γιατί το Ίδρυμα Σόρος;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2020, 15:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων από Ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος, ένα από τα πιο πλούσια ιδρύματα στον κόσμο, στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών προκαλεί την αντίδραση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον έντονο προβληματισμό της παράταξης «Ιωάννινα_2023», τον οποίο καταθέτει σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη αναφέρεται στη σχετική απόφαση αποδοχής της δωρεάς από τον ΟΚΠΑΠΑ για τη λήψη μέτρων αποφυγής διάδοσης του κοροναϊού, μια απόφαση η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 23 Μαρτίου (δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της παράταξης στο διοικητικό συμβούλιο). Σε αυτήν την απόφαση, σημειώνεται ότι η δωρεά ήρθε μετά από αίτημα του κ. Ελισάφ προς το ίδρυμα του Σόρος.

Η παράταξη, αφού ξεκαθαρίζει στην επιστολή ότι είναι υπέρ των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, θέτει την προϋπόθεση της διαφάνειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέτει και το ζήτημα της προσωπικότητας του Τζορτζ Σόρος «ο οποίος κατά καιρούς απασχολεί τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, με τρόπο αμφιλεγόμενο, για θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η Συμφωνία των Πρεσπών, κ.ά.».

Ζητά δε από τον δήμαρχο να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Καταρχάς, ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή προς το ίδρυμα. Τα άλλα ζητήματα αφορούν τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου ιδρύματος, δεδομένου ότι το 90% των χρηματοδοτήσεών του αφορούν «το μεταναστευτικό και την ‘καταπολέμηση των διακρίσεων’», τον τρόπο διαχείρισης του κονδυλίου της δωρεάς αλλά και τα ενδεχόμενα άλλα αιτήματα για δωρεές σε άλλα ιδρύματα.

Και η παράταξη κλείνει την επιστολή ως εξής: «Έκπληξη προκαλεί το γεγονός κύριε Δήμαρχε, ότι ούτε εσείς, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ, θεωρήσατε χρήσιμο να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας τόσο για το αίτημά σας προς το ίδρυμα Soros όσο και για τη δωρεά του, για την οποία ελπίζουμε ο Δήμος μας να μην έχει αναλάβει κάποια δέσμευση».


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back