Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Δημαρχείο αλλάζει…

Εικόνα του άρθρου Το Δημαρχείο αλλάζει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2018, 23:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων είναι από το 1979 χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. Ένα σημαντικό κτίριο της πόλης με τα σημάδια της φθοράς να είναι εμφανή. Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες επισκευής του Δημαρχείου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς σήμερα υπογράφηκε μεταξύ του δημάρχου και της αναδόχου εταιρίας η σχετική σύμβαση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό και παράλληλα απαραίτητο έργο σε ένα διατηρητέο κτίριο. Ένα κτίριο ιστορικό για τον Δήμο Ιωαννιτών το οποίο είναι αρκετά ταλαιπωρημένο από το χρόνο. Οι εργασίες που θα γίνουν, θα αναβαθμίσουν την εικόνα του Δημαρχείου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το αποτέλεσμα να είναι ένα πιο σύγχρονο και ‘αναβαθμισμένο’ κτίριο», δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Οι εργασίες θα αφορούν την αφαίρεση των σαθρών εξωτερικών επιχρισμάτων και την ανακατασκευή τους, τον χρωματισμό των εξωτερικών τοίχων, τη συντήρηση και τον χρωματισμό των κουφωμάτων καθώς και την επισκευή των τουαλετών και την αντικατάσταση των ειδών υγιεινής. Επίσης, θα γίνουν εργασίες μόνωσης υγρασίας-ήχου και θερμότητας.

Το κτίριο του Δημαρχείου χτίστηκε κατά τον μεσοπόλεμο, και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια 1931-34, όχι για να στεγάσει το δημαρχείο αλλά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ήταν η περίοδος που η Εθνική Τράπεζα προχωρούσε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης δικών της κτιρίων ανά την Ελλάδα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου, με νεοβυζαντινά στοιχεία, αποδίδεται από άλλους στον Αριστοτέλη Ζάχο και από άλλους στον Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας.

Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου αυτού, είναι η χρήση κεραμικών πλακιδίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν γενικότερα σε κάποια υποκαταστήματα της τράπεζας. Στη γιαννιώτικη περίπτωση, κάτω από το γείσο της στέγης, υπάρχει ζωφόρος από κεραμικά πλακίδια τα οποία «φιλοξενούν» φυτικό διάκοσμο με ζωηρά χρώματα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έμεινε σε αυτό το κτίριο μέχρι το το 1960. Στη συνέχεια, παραχώρησε το ισόγειο του κτιρίου για τη στέγαση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, ενώ ο πρώτος όροφος διατέθηκε στους βασιλείς, όπου έμεναν όταν επισκέπτονταν τα Γιάννενα. Τη δεκαετία του '70, ο όροφος παραχωρήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, αποχώρησε και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, και όλο το κτίριο έγινε το σημερινό δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back