Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεύτερη ευκαιρία για το σχολείο στο Νεοχωρόπουλο

Εικόνα του άρθρου Δεύτερη ευκαιρία για το σχολείο στο Νεοχωρόπουλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2019, 11:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δεύτερη ευκαιρία έχει το Νεοχωρόπουλο να αποκτήσει δημοτικό σχολείο. Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε  στην τελευταία του συνεδρίαση να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης του σχολικού κτιρίου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Το νέο δημοτικό σχολείο στο Νεοχωρόπουλο, η δημοτική αρχή το παιδεύει εδώ και δύο χρόνια. Το 2017 επιχείρησε να το εντάξει για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος απέρριψε όμως το αίτημα για έναν και μοναδικό λόγο. Λόγω του υψηλού προϋπολογισμού του: 7,5 εκατ. ευρώ. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είπε ωστόσο το «ναι» για το έτερο αίτημα χρηματοδότησης σχολικού κτιρίου: την ανέγερση νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στην οδό Ελ. Ζωγράφου, εκεί που βρίσκονταν οι παλιοί στρατιωτικοί φούρνοι. Ο διαγωνισμός για το σχολικό αυτό κτίριο έχει γίνει, και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία.

Το δημοτικό σχολείο Νεοχωρόπουλου μπορεί να έχασε την ευκαιρία του ΕΣΠΑ, ο Δήμος Ιωαννιτών όμως προσπαθεί να το προχωρήσει μέσω του «Φιλόδημου» (ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με πηγή χρηματοδότησης… την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς επιβάρυνση για τους Δήμους).

Όπως προκύπτει από την τεχνική μελέτη, ο μεγάλος προϋπολογισμός για το σχολικό αυτό κτίριο οφείλεται εν  μέρει και στο οικόπεδο των 6 στρεμμάτων, το οποίο έχει ιδιαίτερα έντονη κλίση. Στον προϋπολογισμό, εκτός από το κατασκευαστικό κομμάτι, «συμμετέχει» και ο εξοπλισμός του σχολείου.

Η κατασκευή του σχολείου αυτού θεωρείται αναγκαία τόσο από τον Δήμο Ιωαννιτών όσο και από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καθώς και τα δύο δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στα Σεισμόπληκτα  και που εξυπηρετούν τον μαθητικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής έχουν φτάσει στα όριά τους. Το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο στο Νεοχωρόπουλο, αν τελικά πάρει το πράσινο φως από τον «Φιλόδημο», θα είναι χωρητικότητας 150 μαθητών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back