Oikonomou pisoi

Δευτέρα διαπραγματεύσεων, αλλά και συγκρούσεων

Εικόνα του άρθρου Δευτέρα διαπραγματεύσεων, αλλά και συγκρούσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2022, 10:32

Στη Λευκορωσία συναντιούνται αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας Ενώ σε πόλεις της Ρωσίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, ο πλανήτης φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 70 χρόνια, σε μια γενικευμένη σύρραξη. 

Οι πόλεις της Ουκρανίας πέρασαν ακόμα ένα δύσκολο βράδυ με σειρήνες, συμπλοκές και μάχες, με εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβιάσεις «κανόνων πολέμου» κ.λπ. Ένα κομβόι τεθωρακισμένων φωτογραφήθηκε χτες αργά, να κατευθύνεται προς Κίεβο. 

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι «εν μέρει ανακόπηκαν», ωστόσο οι στρατιωτικές πληροφορίες που δίνουν και οι δύο πλευρές, σπάνια είναι ακριβείς. Η Ρωσία χτες παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι υφίσταται απώλειες. 

Δείτε εδώ σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα Δευτέρα 28/2 στις συνομιλίες που θα γίνουν στην Ουκρανία. Μετά από 4 καταγεγραμμένες απόπειρες που συνοδεύονταν συνήθως από νέες συμπλοκές, Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο έδαφος της Λευκορωσίας (που μόνο ουδέτερη δεν είναι…).

Είναι μια τελευταία αχτίδα ελπίδας για την παύση των επιχειρήσεων, αν και οι δύο πλευρές δεν μοιάζουν ιδιαίτερα πρόθυμες να συζητήσουν ουσιαστικά. Χτες η ΕΕ σκλήρυνε τη στάση της και στην πράξη, εμπλέκεται στρατιωτικά πλέον, με την αποστολή ή τις δηλώσεις για αποστολή όπλων, πυρομαχικών, αεροσκαφών. Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρά και η ρωσική προέλαση έχει πολλάκις ανακοπεί. 

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των προσφυγικών ροών…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back