Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΥΑΙ, οι ενοχές και οι συμμαχίες

Εικόνα του άρθρου Η ΔΕΥΑΙ, οι ενοχές και οι συμμαχίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2022, 11:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συμπόρευση του Μωυσή Ελισάφ με τον Νίκο Γκόντα, πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων, δεν είναι συγκυριακή. Ο κ. Ελισάφ φρόντισε να καλύψει πλήρως τον κ. Γκόντα στο θέμα του πορίσματος της ΕΔΕΛ για τη ΔΕΥΑΙ στην περίοδο 2002-2016 και να «θυσιάσει» εν μέρει τον πρώην δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, o οποίος τον στήριξε ανοιχτά στις τελευταίες εκλογές.

Καταρχάς, τι είναι το πόρισμα (και τι είναι η ΕΔΕΛ): Εδώ και μερικές μέρες έχει διαρρεύσει στην τοπική επικαιρότητα ένα πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου που εγκαλεί τη ΔΕΥΑΙ για μια σειρά ζητήματα. Τα ζητήματα δεν είναι άγνωστα, έχουν αναφερθεί πολλές φορές, έχουν γίνει επίσης αντικείμενα παλιότερων ελέγχων, στην πιο προβληματική από διάφορες απόψεις, επιχείρηση του Δήμου Ιωαννιτών. Προβληματική, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο τη χειρίστηκαν δημοτικές αρχές για να βολέψουν «υμέτερους» αλλά και να χειριστούν τα δημιοσιονομικά της. Η δε ΕΔΕΛ είναι ο ίδιος φορέας που επέβαλε «δημοσιονομική διόρθωση» 1,2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα εκτενώς και λογικά, μιας και δεν υπάρχει ακόμα επίσημα το πόρισμα, παρά μόνο ως «διαρροή». Ο Νίκος Γκόντας, στις δημαρχιακές θητείες του οποίου χρονικά αναφέρεται κυρίως το πόρισμα, ήταν «επιθετικά ανήσυχος» εγκαλώντας τον Θωμά Γιωτίτσα γιατί επικαλείται μια διαρροή.

Πιο ψύχραιμος ήταν ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, που είπε ότι «το είδαμε, να μη λέμε ψέματα». Μάλιστα, είπε ότι η ΔΕΥΑΙ ζήτησε επίσημα το πόρισμα, αλλά η ανακρίτρια δεν συμφώνησε, καθώς διατίθεται στους άμεσα εμπλεκόμενους-ες. «Αφού επισήμως η ΔΕΥΑΙ δεν το έχει στα χέρια της, δεν μπορεί να το σχολιάσει», τόνισε.

Ο δήμαρχος φρόντισε να καλύψει πολιτικά τον σύμμαχό του στη δημοτική αρχή, εν μέρει εις βάρος μάλιστα του πρώην συμμάχου του, Φίλιππα Φίλιου. Συμμάχου του, όχι μόνο στις τελευταίες εκλογές που ο κ. Φίλιος και μεγάλο κομμάτι του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτικού και μη…) στήριξε τον κ. Ελισάφ, αλλά και όταν ο κ. Φίλιος ήταν δήμαρχος. Το πόρισμα αναφέρεται και στην δημαρχία Φίλιου 2010-2014, αλλά και στα δύο πρώτα χρόνια της δημαρχίας Μπέγκα.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο χειρίστηκε, λεκτικά τουλάχιστον, το θέμα ο κ. Ελισάφ ήταν ενδεικτικός: «Ωραία είναι να κατηγορήσετε τη διοίκηση Γκόντα. Αλλά σας το επεσήμανε και ο κ. Γκόντας, είναι υπόλογη και η διοίκηση Φίλιου» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ τον εαυτό μου υπόλογο γιατί ήμουν μέλος της δημοτικής αρχής Φίλιου». Υπόλογο προφανώς στα ελεγχόμενα και όχι γενικά, αλλά και πάλι, δεν είναι και η πιο ήπια επιλογή χαρακτηρισμών.

Τότε, η δημοτική αρχή Φίλιου είχε εκλεγεί βάζοντας απέναντί της το «κράτος Γκόντα» και οι κ.κ. Φίλιος και Ελισάφ ήταν από τους βασικούς παράγοντες αυτής της πολιτικής κίνησης που κατέληξε να κερδίσει τις εκλογές του ΄10. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην, όπως είναι προφανές από τα γεγονότα, μέχρι να τελειώσει η δεκαετία…

Ο κ. Ελισάφ δεν έμεινε εκεί. Απευθυνόμενος στον κ. Γιωτίτσα, είπε τα εξής: «Εσείς θεωρήσατε το 2014 ότι είστε η ηρωική συνέχεια της δημοτικής αρχής Φίλιου. Είστε ή δεν είστε; Έχετε και τον ίδιο τίτλο που είχε η δημοτική παράταξη του κ Φίλιου».

Το 2014 η παράταξη ψήφισε για επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, κάτι που ο κ. Φίλιος δεν ανέχτηκε και δεν συγχώρησε ποτέ. Ο κ. Ελισάφ πήρε αποστάσεις και  αποχώρησε από την παράταξη.

Δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται και ενοχή «γιατί κι εγώ ήμουν μέλος της δημοτικής εκείνης της αρχής που ήσασταν κι εσείς. Και επομένως αν κατηγορείται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, δεν έχει σημασία προσωπικά, αν ήμουν μέλος του Δ.Σ. θα με έπιανε κι εμένα».
Κοινώς, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον κ. Γκόντα, ανισομερή μάλιστα έναντι άλλων πιθανώς ελεγχόμενων και αποστασιοποιούμενος ακόμα και από τη δική του προηγούμενη δημοτική θητεία.

Έκλεισε λέγοντας το λογικό, ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αρχίσουμε να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα όταν δεν ξέρουμε τι λέει και ποιον λέει. Γιατί είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, συμπολιτεύσεις, αντιπολιτεύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back