ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «συνήθης πρακτική» του… 1,2 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Η «συνήθης πρακτική» του… 1,2 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2022, 22:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.) είναι μια ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει την ορθή και αποτελεσματική λειτουργίας των συστημάτων διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων. H EΔΕΛ, λοιπόν, μετά από έλεγχο που έκανε στο σύστημα διαχείρισης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ως ενδιάμεσου φορέα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αποφάσισε να επιβάλει δημοσιονομική διόρθωση 1.278.338 ευρώ.

Η δημοσιονομική διόρθωση σημαίνει ισόποση μείωση του συγχρηματοδοτούμενου ποσού.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, με σημερινή της ανακοίνωση, προσπαθεί να υποβαθμίσει την όλη υπόθεση λέγοντας ότι «η δημοσιονομική διόρθωση σε συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μια συνήθης πρακτική στους ελέγχους που διενεργεί η ΕΔΕΛ» όπως και ότι «η συγκεκριμένη δημοσιονομική διόρθωση επιβλήθηκε χωρίς ανάκτηση ποσού, χωρίς να ζητηθεί δηλαδή η επιστροφή χρημάτων». Λέει ακόμα ότι υπήρξαν και στο παρελθόν ανάλογες παρεμβάσεις της ΕΔΕΛ, όπως με την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης 7 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου του Σουφαρί Σεράι, μια υπόθεση που είχε «κληροδοτηθεί» στην αιρετή Περιφέρεια από την κρατική Περιφέρεια. Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια, το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο προσέφυγε η αιρετή Περιφέρεια, ακύρωσε την πράξη επιβολής του ποσού.

Για την τρέχουσα υπόθεση, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αντιμετωπίσει την επιβολή της δημοσιονομικής διόρθωσης με προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο «όπως αντιμετώπισε επιτυχώς και όσες άλλες έχουν επιβληθεί διαχρονικά σε βάρος της». Την ίδια ώρα, η περιφερειακή αρχή ασκεί κριτική «σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που επιχειρούν να το αναδείξουν σε μείζον θέμα, για λόγους που ο κάθε πολίτης μπορεί να κατανοήσει…».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν πάντως οι λόγοι επιβολής της δημοσιονομικής διόρθωσης, όπως αυτοί καταγράφονται σε εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή: Απουσία επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, ελλείψεις, αντιφάσεις και σφάλματα στη συμπλήρωση των εγγράφων υλοποίησης των πράξεων και τέλος μη τήρηση της αρχής της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης...

H παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε ανακοίνωσή της, στέκεται ιδιαίτερα και εύλογα σοτν λόγο της μη τήρησης της αρχής της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης.

«Δυστυχώς τα 1.278.338,21€ που αφαιρούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν όνομα και επίθετο. Έχουν τα ονόματα των εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και μένουν εκτός χρηματοδότησης επειδή 'μικραίνει η πίτα' και οι μόνοι που διασφαλίζουν τις επιδοτήσεις είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ακόμα και αν τηρούνταν η αρχή της αμεροληψίας, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αποκτούσε φιλολαϊκό χαρακτήρα και θα διαχειρίζονταν διαφορετικά το ΕΣΠΑ. Η Περιφερειακή Αρχή όμως δεν μπορεί ούτε τα προσχήματα να κρατήσει και καταργεί μόνη της το κριτήριο της αμεροληψίας, βάζοντας ως πρόεδρο σε επιτροπές αξιολόγησης αιτήσεων τον περιφερειάρχη που είναι και ο τελικός διατάκτης… Μ' άλλα λόγια Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΔΕΛ στην οποία περιγράφονται όλα τα ευρήματα του ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back