ΕΛΛΑΔΑ

Δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ: Μία Εξεταστική, πολλά πορίσματα

Εικόνα του άρθρου Δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ: Μία Εξεταστική, πολλά πορίσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2017, 00:52
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από εννέα μήνες διερεύνησης της νομιμότητας των δανειοδοτήσεων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκης, παράδωσε σήμερα το τελικό πόρισμα στο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Βεβαίως το έθιμο των τελικών διαφορετικών συμπερασμάτων τηρήθηκε και σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατέθεσαν τα δικά τους συμπεράσματα, τα οποία και περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο.

Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».

Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα. Η ΝΔ πρότεινε το πόρισμα να σταλεί από την Ολομέλεια, όπου το θέμα θα συζητηθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικών-τραπεζιτών και μιντιαρχών, ξεχωρίζοντας τρεις περιπτώσεις, το δάνειο του Κήρυκα Χανίων όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δάνεια με «αέρα» του ΔΟΛ σύμφωνα με την φράση Παναγιώτη Ψυχάρη και τον δανεισμό του Πρώτου Θέματος. 

Από την άλλη μεριά η ΝΔ στην πορισματική της έκθεση κάνει λόγο για μια μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης αφού δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. 

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την χρηματοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ έδωσε, το μέλος της Εξεταστικής Εξεταστικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο κείμενό του εκτιμά ότι «το ‘πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ’ δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεννόησης» και υποστηρίζει ότι « η πλειοψηφία πέτυχε την αποστολή της να παραδώσει σήμερα στη Βουλή ένα πόρισμα ‘στρατευμένο’ στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου».

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπής  από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Στο υπόμνημά της η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».

«Προκύπτουν αδιάσειστα και ακλόνητα στοιχεία ότι η δανειοδότηση των 4 πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έγινε με παράνομο τρόπο» αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Χρυσής Αυγής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back