ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υποχωρεί η ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Δεν υποχωρεί η ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2022, 10:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις (έως και υπεραισιόδοξα ανακριβείς…), η ακρίβεια καλπάζει ακόμα και στα είδη που υποτίθεται ότι είναι υπό έλεγχο.

Καταρχάς, το «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελείται κυρίως από είδη των οποίων οι τιμές μένουν στάσιμες. Την ίδια ώρα, στις αντίστοιχες κατηγορίες οι τιμές αυξάνονται-μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας».

Συνολικά, 17 είδη (και παραλλαγές τους) από τη λίστα έχουν γίνει κατά τι ή λιγότερα ακόμα, σημαντικά πιο φτηνά. Άλλα 16, έχουν ακριβύνει μέσα σε μια εβδομάδα λειτουργίας του μέτρου.

Το πρόβλημα φυσικά πηγαίνει πέρα από το καλάθι και τη δειλή και εμβαλωματική παρέμβαση της κυβέρνησης: πρώτον, ορίζει ένα ιδιότυπο «δελτίο» σε προϊόντα και δεύτερον, περιορίζει ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών σε αυτά.

Τρίτον και κυριότερο, τα συγκεκριμένα προϊόντα συνεχίζουν να «αντιδρούν» στους αγοραίους κανόνες, σε μια συγκυρία που θα έπρεπε αυτοί να έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο πολιτικός του προϊστάμενος όμως, δεν το κάνουν.

Ένα άλλο μέτωπο που ανοίγει ξανά, είναι αυτό της βενζίνης: Στο νομό Ιωαννίνων κοστίζει και πάλι πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, έχοντας επιστρέψει σε ακρίβεια Μαΐου.

Για την ακρίβεια (κυριολεκτικά…), στις 7 Νοεμβρίου η αμόλυβδη ήταν διαθέσιμη με μέση τιμή 2,080 ευρώ το λίτρο, στα πρατήρια των Ιωαννίνων.

Στις 30 Ιουνίου, είχε φτάσει τα 2,411 ευρώ το λίτρο και στις 2 Μαΐου, τα 2,101 ευρώ το λίτρο.

Τέλος, το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται αντί 1,357 στα Ιωάννινα, κατά τι φθηνότερο από την τιμή εκκίνησης, αλλά και πολύ ακριβότερο από την περσινή του τιμή, που ήταν ήδη πολύ αυξημένη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back