ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν τηρούμε παρουσιολόγιο στους ιερούς ναούς»

Εικόνα του άρθρου «Δεν τηρούμε παρουσιολόγιο στους ιερούς ναούς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2020, 11:56
ΕΛΛΑΔΑ

Παρά την αρχική θέση  της εκκλησίας που στάθηκε απέναντι στην επιστημονική άποψη για την εξάπλωση του κοροναϊού, συνεπικουρούμενη από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και γιατρούς, τώρα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρεμβαίνει με δήλωσή του και αλλάζει στάση.

Η δήλωσή του, την οποία έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους ιερούς ναούς».

Εν ολίγοις, διευκρινίζει ότι θα πρέπει να εναρμονιστεί το ποίμνιο με τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών.

Ο αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρει πουθενά στο μήνυμά του ονομαστικά τη θεία κοινωνία, υποστηρίζει όμως ότι «η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα πίστης». 

Στο πρώτο μισό πάντως, ο ισχυρισμός του προσκρούει στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που πριν από μερικές μέρες, ουσιαστικά συνέστηνε στους πιστούς να μεταλάβουν, λέγοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της συγκεκριμένης τελετουργίας.

Για την κριτική που δέχθηκε η εκκλησία, αναφέρει: «Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back