Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν «πρασίνισε» ακόμη…

Εικόνα του άρθρου Δεν «πρασίνισε» ακόμη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2018, 22:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει επενδύσει η Περιφέρεια Ηπείρου για να γίνει ολίγον τι «πράσινη», αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμα. Μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013», το διοικητήριο των 10.675 τ.μ. επιχειρεί να μετατραπεί σε ένα μικρό «πάρκο» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2016. Ωστόσο, είναι ο δεύτερος χειμώνας που το σύστημα δεν λειτουργεί. Οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη και οι αντλίες θερμότητας-ψύξης παραμένουν στο off

Και όλα αυτά επειδή η ΔΕΗ δενέχει προχωρήσει ακόμα στη σύνδεση του νέου συστήματος. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προμήθειες πετρελαίου), «αφού κάναμε τον υποσταθμό που χρειαζόταν, υπολογίζαμε ότι θα ήταν όλα έτοιμα πέρσι τον Μάιο. Αλλά η ΔΕΗ δεν έχει βρει ακόμα κυψέλες για να μας συνδέσει». Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, αλλά με... κατανόηση («όλοι περνάνε δύσκολα σήμερα στην Ελλάδα» είπε). 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, περιλαμβάνεται και αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα καλυφθούν οι ανάγκες των γραφείων της «Ήπειρος ΑΕ» (εντός του κτιρίου). Το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκατασταθεί, αναμένεται να καλύψει μέρος του ηλεκτρικού φορτίου για τον εξωτερικό φωτισμό, ενώ οι δύο ανεμογεννήτριες είχαν εξαρχής έναν «επιδεικτικό χαρακτήρα» για την προβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι αντλίες θερμότητας-ψύξης θα αποτελέσουν επί της ουσίας τη βασική πηγή εναλλακτικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back