ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ή υποδύεσαι τον ρόλο ή τον υπηρετείς…»

Εικόνα του άρθρου «Ή υποδύεσαι τον ρόλο ή τον υπηρετείς…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2021, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο αφήγημα της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων περί «καλής συμπολίτευσης, κακής αντιπολίτευσης», ήρθε να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2022» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, την πρώτη συνέντευξη Τύπου από τότε που εκλέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια συνέντευξη Τύπου που ναι μεν έγινε, στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση του διαγωνισμού για τα led (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ), αλλά επεκτάθηκε σε πολλά «ανοιχτά» ζητήματα του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόθεση της κας Καλογιάννη δεν ήταν μόνο να ασκήσει έντονη κριτική στη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ. Πρόθεσή της ήταν και να προβάλλει την παρουσία της παράταξής της ως μιας παράταξης με τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο όπως και να καλλιεργήσει, παράλληλα, ένα διεκδικητικό προφίλ για τις επόμενες εκλογές.

Δεν είναι εξάλλου τυχαία και μια… προεκλογική δέσμευση που έκανε: «Αν οι συνδημότες μας, μας δώσουν εντολή να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, θα καταργήσουμε όποια εταιρία τέτοιου είδους συστήσει η τρέχουσα δημοτική αρχή». 

Η κα Καλογιάννη αναφερόταν στην ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού που επιδίωξε η δημοτική αρχή και στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «όχι». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτίθεται σε νομοσχέδιο-«σκούπα» να δώσει στην Οικονομική Επιτροπή κι άλλες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Στην Οικονομική Επιτροπή, η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ έχει την πλειοψηφία. 

Σε περίπτωση που ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, η κα Καλογιάννη ήταν σαφέστατη. Όπως σαφείς ήταν και οι επακόλουθες αιχμές προς τη δημοτική αρχή: «Στην πολιτική δύο ρόλοι υπάρχουν. Ή υποδύεσαι τον ρόλο ή τον υπηρετείς. Εμείς τον υπηρετούμε».

Σημειωτέον ότι μια μέρα πριν και ο κ. Ελισάφ είχε δώσει έναν προεκλογικό τόνο στις δηλώσεις του (διαβάστε εδώ).

Η κα Καλογιάννη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επιρρίπτει μονίμως τις ευθύνες σε τρίτους για ό,τι δεν γίνεται: στις υπηρεσίες, στη γραφειοκρατία, στο νομικό πλαίσιο και «πάντα, στην πανδημία και στην αντιπολίτευση».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα είπε, εντοπίζεται στην «αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής». Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, επικαλέστηκε τις δεκάδες ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία αποφάσεις οι οποίες αν και εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, «ο Δήμος παραμένει στάσιμος». 

«Γιατί δεν βλέπουμε κάτι καινούριο σήμερα στην πόλη μας; Γιατί δεν υλοποιούνται ούτε καν τα προγραμματισμένα έργα του παρελθόντος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ ότι αρνείται να εξετάσει κάθε εναλλακτική πρόταση ή άποψη που καταθέτει τεκμηριωμένα η αντιπολίτευση, ενώ εκτίμησε ότι αν ενταχθούν τελικά κάποια έργα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», θα ενταχθούν «από τύχη» και όχι από προγραμματισμό και καλή προετοιμασία. 

Οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» έληγαν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, αλλά πήραν παράταση για τις 31 Μαρτίου του 2021. Στις 31 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, τον Δεκέμβριο του 2020, η δημοτική αρχή δεν είχε καμία μελέτη στα χέρια της. «Επειδή το πρόγραμμα παρατείνεται εκ νέου και μάλλον θα υπάρξει και πλαφόν ανά Δήμο, κάτι θα καταφέρει, τελικά, στην τύχη» είπε. 

Η εκτίμησή της ήταν ότι η δημοτική αρχή χάνει χρηματοδοτικές ευκαιρίες και έργα, και υπενθύμισε με νόημα την πρόταση της παράταξής της για νέα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» που κατέθεσε στον Δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και την απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κα Καλογιάννη υπενθύμισε κάποιες από τις προτάσεις της παράταξής της. Για το νέο Δημαρχείο, ανέφερε ότι το ΚΕΠΑΒΙ είναι μια «λύση που πρέπει να μελετηθεί κατά προτεραιότητα».

Για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη είπε ότι αποτελεί μια λύση για τη στέγαση «καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτιστικού και μουσειακού ενδιαφέροντος, ειδικών εκθέσεων, στα πρότυπα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σίγουρα πάντως δεν προσφέρεται για Δημαρχείο». 

Για το πάρκο Πυρσινέλλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η πρόταση της δημοτικής αρχής αφορά «έναν καλό καθαρισμό» και επανέλαβε την ανάγκη να γίνει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τόσο για το πάρκο όσο και για γειτονικό στρατόπεδο Βελισαρίου. Για το οικόπεδο των φυλακών του Σταυρακίου, το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει μετά τη μεταφορά των φυλακών στην Κόντσικα, είπε ότι «οι ενέργειες αξιοποίησης πρέπει να ξεκινήσουν τώρα». 

Τέλος υπενθύμισε την πρόταση της παράταξης για διεθνή διαγωνισμό ιδεών όσον αφορά γενικότερα την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην πόλη, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back