ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς αναπτυξιακό οργανισμό…

Εικόνα του άρθρου Χωρίς αναπτυξιακό οργανισμό…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2021, 23:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών ήθελε να συστήσει μια εταιρία, έναν αναπτυξιακό οργανισμό με πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και προσωπικό, που θα ασχολούνταν με την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μέσω της «ωρίμανσης» έργων και που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μια ανάλογη εταιρία δηλαδή σαν την «Ήπειρος Α.Ε.» η οποία βρίσκεται κυρίως υπό τη σκέπη της Περιφέρειας Ηπείρου, με τους Δήμους-μετόχους να έχουν πολύ μικρά ποσοστά συμμετοχής.

Τον αναπτυξιακό αυτόν οργανισμό θα τον έφτιαχνε μαζί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ (240.000 ευρώ ο Δήμος Ιωαννιτών). Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ήταν ο μόνος από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο των Βορείων Τζουμέρκων να είπε «ναι» σε αυτό το πρότζεκτ, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από μια πολύωρη συζήτηση, είπε «όχι». Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το «λευκό» της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», καταψήφισαν την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φώτη Βάββα. Είκοσι δύο ψήφοι κατά, 19 ψήφοι υπέρ και τρία «λευκά». Πέραν των «λευκών» του Λάζαρου Νάτση και του Βλάση Παπαχρήστου, «λευκό» ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε… προειδοποιήσει ότι θα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Στη συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) παραβρέθηκαν και οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι που είχαν αναλάβει την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης, του καταστατικού της εταιρίας κ.λπ, η κα Τατούλη και ο κ. Μιχαλόπουλος. Δυστυχώς, και οι δύο, και πολύ περισσότερο η κα Τατούλη, ξεπέρασαν τα όρια της τεχνοκρατικής τους αποστολής, και έκαναν πολιτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μη λείψουν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Η μη έγκριση της σύστασης του αναπτυξιακού οργανισμού έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία (όπως είχε κάνει και στις υποθέσεις των led και των απορριμμάτων) στον κ. Ελισάφ να μιλήσει για «άτυπη συμπαράταξη» όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να τους… παραδώσει «στην κρίση των πολιτών». Από δίπλα, και ο πρώην δήμαρχος και συνεργάτης του νυν δημάρχου, Νίκος Γκόντας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται «την ιδεολογική σύγκλιση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τις χωρίζει χάσμα», αλλά και ο Άρης Μπαρτζώκας που μίλησε για «επίδειξη δύναμης» εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων υποστήριξε ότι ο αναπτυξιακός οργανισμός θα δώσει την ευκαιρία στον Δήμο να γίνει πιο ανταγωνιστικός στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο εισηγητής κ. Βάββας έκανε λόγο για ένα «ευέλικτο εργαλείο» που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ουκ ολίγες φορές κατά τη συνεδρίαση, «μπορεί να παρακάμψει τη γραφειοκρατική διαδικασία του Δημοσίου». Πέραν της επίκλησης της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ένα επιχείρημα υπέρ του οργανισμού ήταν η υποστελέχωση των υπηρεσιών, και δη των τεχνικών, του Δήμου, με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ να δηλώνει ότι «όταν ζήτησα (σ.σ. από το υπουργείο) τη βελτίωση της στελέχωσης του Δήμου, μου είπαν ότι προέχει ο χώρος της υγείας και ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πάρετε κανέναν».

Παράλληλα, τόσο ο κ. Βάββας όσο και ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, εξήγησαν με τον τρόπο τους για ποιο λόγο δεν αξιοποιείται το «όχημα» της «Ήπειρος Α.Ε.», όπου και οι δύο Δήμοι συμμετέχουν. Ο κ. Βάββας άφησε αρκετές αιχμές για το πόσο αναπτυξιακά λειτουργεί όντως η «Ήπειρος Α.Ε.», ενώ ο κ. Σεντελές είπε ότι την «Ήπειρος Α.Ε.» (που μετεξελίσσεται, βάσει της νέας νομοθεσίας, σε αναπτυξιακό οργανισμό) τη διακατέχει μια «δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη».

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατέθεσε τις δικές της ενστάσεις και απόψεις επί του θέματος. Τόσο η παράταξη του Θωμά Μπέγκα όσο και η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη δεν πίστεψαν επί της ουσίας ότι υπάρχουν καλές προθέσεις με τη σύσταση αυτή του οργανισμού. 

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην όχι και τόσο παλιά ιστορία της αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου, της ΑΔΕΙ, η οποία «σημαδεύτηκε» από προσλήψεις ημετέρων και κατασπατάληση πόρων και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η δημοτική αρχή για να ενισχύσει τις υπηρεσίες. Εισηγητής της παράταξης του κ. Μπέγκα, ήταν ο Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής και «τη ρεβανσιστική λογική που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ και την αδυναμία αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών».

Η κα Καλογιάννη έκανε λόγο για μια «νέα ΔΕΚΟ», αμφισβήτησε τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της μελέτης, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί «να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες του Δήμου».  

Ο Λάζαρος Νάτσης, από τους «Πολίτες για την Ανατροπή», εκτίμησε ότι το «ρίσκο είναι πολύ μεγάλο» και ότι «με έναν αναπτυξιακό οργανισμό παρακάμπτουμε και δεν λύνουμε τα θέματα της γραφειοκρατίας και του ελλιπούς προσωπικού». Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ένας τέτοιος αναπτυξιακός οργανισμός έρχεται σε αντιπαράθεση με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back