ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα είναι απλά τα πράγματα με τον τουρισμό…

Εικόνα του άρθρου Δεν θα είναι απλά τα πράγματα με τον τουρισμό…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2020, 10:33
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε στην ενημέρωση της Πέμπτης, για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες, ήταν μάλλον επιφυλακτικός, παρά «κάθετος».

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα», καθώς από τη στιγμή που θα ελέγχεται, θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του.

Ήταν σταθερός στις απόψεις του για τα τεστ, λέγοντας ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας». Είπε όμως ότι «αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Είπε ακόμα: «Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή».

Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής πρόσθεσε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός, συμμεριζόμενος πάντως την ανησυχία: «Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, διότι ξέρουμε τι κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back