Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΔΕΔΑ: Μια άφιξη για εμπορικούς λόγους και μόνο

Εικόνα του άρθρου ΔΕΔΑ: Μια άφιξη για εμπορικούς λόγους και μόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2023, 18:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με ανακοίνωσή της, την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστό ότι στις 26 Ιανουαρίου θα γίνει εκδήλωση στα Γιάννενα «για την έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών και των επαγγελματιών του χώρου για τα έργα επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου».

Στην «έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση» προσήλθε λίγος κόσμος. Καταρχάς, η εκδήλωση δεν είχε τη δομή μιας ενημερωτικής εκδήλωσης. Δεν υπήρχαν δηλαδή εισηγήσεις ή τοποθετήσεις κ.λπ. Απλά ο πολιτιστικός πολυχώρος «Δημ. Χατζής» λειτούργησε ως ένας χώρος υποδοχής πολιτών που ενδιαφέρονται να συνδέσουν στο μέλλον την οικία τους ή την επιχείρησή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της Italgas.

Εντύπωση έκανε και δε το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή συνοδευόταν και από μια μικρή αστυνομική δύναμη (ένα περιπολικό και τέσσερις αστυνομικοί εντός και εκτός του πολυχώρου).

Η άφιξη της ΔΕΔΑ στην περιοχή είχε σαφώς και μόνο εμπορικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρίας να διερευνήσει ή να ισχυροποιήσει τη ζήτηση. Ο εμπορικός διευθυντής Δημήτρης Αυλωνίτης είχε συναντήσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην Ένωση Ξενοδόχων.

Ο κ. Αυλωνίτης, ενώπιον των καμερών, προσπάθησε να δώσει κάποιες πληροφορίες για την πορεία υλοποίησης του έργου όπως και να προσπεράσει οποιαδήποτε κριτική (π.χ. για το σκάψιμο και την αποκατάσταση των δρόμων), ακόμα και καλοπροαίρετη. Ο ίδιος απάντησε παραπέμποντας στον «ενθουσιασμό» που έχει διαπιστώσει σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές για την επερχόμενη έλευση του φυσικού αερίου και μίλησε για μια «προσωρινή όχληση». Όσον αφορά το ζήτημα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ο κ. Αυλωνίτης είπε ότι ο κεντρικός αγωγός δεν απαιτεί κάποια αδειοδότηση και ότι για τις δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου-LNG στη ΒΙΠΕ «απαιτείται μια άδεια από την Περιφέρεια», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το έργο για την πόλη Ιωαννίνων προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτείται από δύο σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το δίκτυο αφορά την κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Το έργο κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ανάδοχος εταιρία είναι η Edil Hellas, με κόστος σύμβασης 14,3 εκατ. ευρώ.

Το LNG θα έρχεται από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας με βυτία, οδικώς.

Oι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Αυλωνίτης διαβεβαίωσε πάντως (όπως είχε διαβεβαιώσει τον Νοέμβριο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων) ότι «στόχος είναι η πόλη των Ιωαννίνων εντός του 2023 να τροφοδοτείται»…

Το παρών στην «εκδήλωση» έδωσε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια ενημέρωση από τη ΔΕΔΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τα όσα είπε ο κ. Πλιάκος, είναι σαφές ότι ο Δήμος Ζίτσας δεν έχει επαρκή ενημέρωση από τη ΔΕΔΑ Α.Ε. για τον τρόπο υλοποίησης του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back