ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δάσκαλε, παράτα μας ήσυχους

Εικόνα του άρθρου Δάσκαλε, παράτα μας ήσυχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2018, 03:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το The Wall των Pink Floyd, παρά το αδιαμφισβήτητο ειδικό του καλλιτεχνικό βάρος, ήταν (και) αμφιλεγόμενος δίσκος, τόσο για τους οπαδούς του συγκροτήματος που προτιμούσαν την πρώτη, ψυχεδελική περίοδο της μπάντας, όσο και για τους εκτός αυτών, που έβλεπαν με κακό μάτι την  τεχνοκρατική τάση να διαφεντεύει το ροκ εν ρολ.  

Ωστόσο, το Wall παραμένει ένα σημείο αναφοράς σε όλα τα επίπεδα, κυρίως ως συμβολικό έργο, στρατευμένο, αλλά ταυτόχρονα και απελευθερωτικό και σίγουρα, με ένα μεγάλο φάσμα προσφερόμενων ταυτίσεων.

Ίσως η μεγαλύτερη από αυτές, είναι ένα κομμάτι από το διπλό άλμπουμ: το Another brick in the Wall, το δεύτερο από τα τρία μέρη του, υπήρξε και παραμένει ύμνος σε κάθε… ακάθιστη τάξη (και αν δεν πιστεύετε την επικαιρότητά του, περιμένετε να δείτε το Venom που βγαίνει στα σινεμά το φθινόπωρο).

Το ABitW είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας, το οποίο ανήκει τον Ρότζερ Γουότερς βασικά, αν και το σόλο του δεν θα ήταν τόσο εμβληματικό, αν δεν το έπαιζε ο Ντέιβιντ Γκίλμορ.

Επίσης, το τραγούδι δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν συμμετείχε μια σχολική μπάντα. Το Islington Green School, το οποίο δεν υπάρχει πλέον καθότι συγχωνεύτηκε, μιας και δεν πέρασε τα σχετικά τεστ (πάνω-κάτω, ό,τι καταγγέλλει το κομμάτι δηλαδή…), ήταν το πιο κοντινό στο στούντιο ηχογράφησης και τύχαινε να διαθέτει και χορωδία.

Το αστείο είναι πως ο Μπομπ Έζριν, παραγωγός της μπάντας, όταν άκουσε το φάνκι ριφ του Γκίλμορ στην κιθάρα, θεώρησε ότι ταιριάζει με ένα σετ ντίσκο ντραμς, που έκανε τον Γκίλμορ διστακτικό, αλλά ο Νικ Μέισον, προσάρμοσε την ιδέα με τον πιο «Floyd» τρόπο στο κομμάτι.

Το 2011 ο Γουότερς πρόσθεσε μια ακουστική εισαγωγή, με πρόσθετους στίχους. Την αφιέρωσε στον Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, το βραζιλιάνο επιβάτη του μετρό που σκότωσε η αστυνομία του Λονδίνου, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο σταθμό του Στόκγουελ. Ο ντε Μενέσες ήταν απλώς περαστικός…

Το ABitW έκτοτε έγινε νούμερο 1 σε διάφορες λίστες, διασκευάστηκε άπειρες φορές και έγινε σύνθημα της απανταχού εξεγερμένης μαθητιώσας νεολαίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στη Νότια Αφρική του άπαρτχαϊντ, απαγορεύτηκε.

Απόψε, στο Stage Ioannina, οι Deans θα προσθέσουν ακόμα μια εκτέλεσή του, καθώς παρουσιάζουν όλο το The Wall. 

 




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back