ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δασικό… κρας τεστ

Εικόνα του άρθρου Δασικό… κρας τεστ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2017, 13:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 10 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν και οι δασικοί χάρτες για τον νομό Ιωαννίνων, οι οποίοι έρχονται να επιβεβαιώσουν πόσο… πράσινος είναι. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής σε σύγκριση με τις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960 όπου δεν υπάρχουν αυτές του 1945) είναι πολλά. 

Προβλήματα που αναγνωρίζει σε μεγάλο βαθμό και το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα οποία προσπαθεί να επιλύσει εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής ενστάσεων (εντός δύο μηνών δηλαδή), χωρίς να αφήνει προς το παρόν περιθώρια για παράταση των προθεσμιών. Επικεντρώνει κυρίως την προσοχή του στο ξεκαθάρισμα των αγροτικών εκτάσεων, και ιδίως όσων επιδοτούνται. Ωστόσο, οι πολιτικές πιέσεις για αναστολή της διαδικασίας των δασικών χαρτών μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα, συνεχίζονται κυρίως από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). 

Μέχρι στιγμής, η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου δεν έχει προχωρήσει σε μια στατιστική καταγραφή των δεδομένων του τότε και της συγκριτικής περιόδου 2006-2008. Ακόμη, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά της αλλαγής χρήσης γης, ούτε για τα ποσοστά των δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1945 έως σήμερα, ούτε για τα ποσοστά των εκτάσεων που έχουν δασωθεί. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών, με την οποία επικοινώνησε ο «Τύπος Ιωαννίνων», τις επόμενες μέρες θα γίνει σχετική ημερίδα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν την ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Η προθεσμία για την αμφισβήτηση του δασικού χάρτη είναι αποκλειστική –μέχρι τις 24 Απριλίου για τον νομό Ιωαννίνων (και μέχρι 15 Μαΐου για όσους μένουν στο εξωτερικό)- και έναντι τιμήματος. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη στο διοικητικό δικαστήριο. Για τους αγρότες που καλλιεργούν εκχερσωμένες δημόσιες δασικές εκτάσεις, η νομοθεσία προβλέπει διαδικασία για την εξαγορά των εκτάσεων αυτών. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τον δασικό χάρτη μόνο διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα www.ktimanet.gr είτε εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία είτε κάνοντας χρήση των συντεταγμένων της έκτασής του (αν βέβαια διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα). Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσε στη δημοσιότητα τηλέφωνα στα οποία μπορουν να απευθύνονται οι πολίτες για τους δασικούς χάρτες: 26510880-30 έως 44 (ωράριο 8.00-16.00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back