Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dark Tower: χειρότερο, ίσως δεν γίνεται

Εικόνα του άρθρου Dark Tower: χειρότερο, ίσως δεν γίνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2017, 11:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μεταφορές των έργων του Στίβεν Κινγκ στην τηλεόραση και στο σινεμά, είναι σαν την αξιοπιστία των tweets του Άδωνη Γεωργιάδη: τα τρία στα τέσσερα είναι hoaxes κι άχρηστα αναφοράς. Αν εξαιρεθούν κάποιες τρανές περιπτώσεις όπως η «Λάμψη» με την οποία ασχολήθηκε ο Κιούμπρικ και το τσεκούρι του Νίκολσον, το «Μίζερι» με την τρομακτική Κάθι Μπέιτς και τη «Ρίτα Χέιγουορθ», όλα τα υπόλοιπα κυμαίνονται από μέτρια, ως τραγικά και b-movies.

Όταν έγινε γνωστό ότι ετοιμαζόταν η μεταφορά του «Μαύρου Πύργου», του επτάτομου μάγκνουμ όπους του Κινγκ, με πρωταγωνιστές τον Μάθιου μακ Κόναχι και τον Άντρις Έλμπα, οι οπαδοί αναθάρρησαν. Αλλά απογοητεύτηκαν στην πλειοψηφία τους, βλέποντας ότι το τελικό αποτέλεσμα έχει τόση σχέση με τα βιβλία, όσα και η σούπερ λίγκα με το ωραίο ποδοσφαιρικό θέαμα.

Καταρχάς και προς δικαιολόγηση του δημιουργού της ταινίας, κατά τα λοιπά εξαιρετικού, Νικολάι Αρσέλ, δεν γίνεται να χωρέσει ένα πραγματιστικό επτάτομο έργο που φιλοδόξησε να βάλει μαζί τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τα γουέστερν σπαγγέτι, σε μιάμιση κινηματογραφική ώρα και κάτι.

Δεύτερον, δεν είναι δυνατό να δει κανείς την ταινία χωρίς να συγκρίνει με τα βιβλία. Επιπλέον, δεν υπάρχει αποχρών λόγος να τη δει κάποιος εάν δεν γνωρίζει τα περί βιβλίων και αν το κάνει, «ξενερώνει» εξίσου.

Το Dark Tower μοιάζει με… τρέιλερ ενός κανονικού κινηματογραφικού έργου. Ακόμα και οι καλές στιγμές των μακ Κόναχι-Έλμπα είναι σαν «προσεχώς».

Το πρόβλημα του Dark Tower είναι ακριβώς αυτό: ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόγευση από την τηλεοπτική σειρά που ετοιμάζεται και θα είναι… prequel στην ταινία. Αν είναι εξίσου διεκπεραιωτική, τότε θα πάει άπατη, όπως και το φιλμ.

Όσο για τους πιστούς και τις πιστές του Κινγκ, περιμένουν το «Αυτό», ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερο…

ΣΧΟΛΙΑ
Ηλίας Μάκης
Μια ακόμη κριτική για τον Μαύρο Πύργο, που στερείται των βασικών: γνώσης των βιβλίων κι ακόμη περισσότερο, γνώσης του ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι ούτε σίκουελ, ούτε πρίκουελ, αλλά μια ακόμη εκδοχή της ιστορίας του Ρόλαντ, από την αιώνια επιστροφή που περιγράφει ο Κίνγκ στο έργο του. Σαφώς, μην πάτε να την δείτε αν είστε προκατελλειμένοι...διαφορετικά πηγαίντε να απολαύσετε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back