ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δανία: Ζητά όριο τα 15+ έτη στη χρήση των social media στην ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Δανία: Ζητά όριο τα 15+ έτη στη χρήση των social media στην ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2024, 19:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Την επιβολή ορίου ηλικίας 15 ετών για τη χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει όριο ηλικίας 15 ετών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει καλύτερα τους νεαρούς χρήστες από το επιβλαβές περιεχόμενο και τον εθισμό στην οθόνη.

«Σήμερα μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ στα περισσότερα μέρη αν είσαι μόλις 13 ετών. Αλλά όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμα παιδί. Και έχουμε δει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλος», έγραψαν η Φρεντέρικσεν και η ευρωβουλευτής της Δανίας Christel Schaldemose την Κυριακή σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Politiken.

Ένα όριο ηλικίας θα πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματικά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας, καθώς «οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη γι' αυτό», πρόσθεσαν.

Το νέο εγχειρίδιο κανόνων για τον έλεγχο του περιεχομένου, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), έχει αποδειχθεί «ανεπαρκές» για να αντιμετωπίσει τις πλατφόρμες, υποστήριξαν στο άρθρο τους οι δύο συγγραφείς.

Κατέθεσαν προτάσεις για την «αυστηροποίηση της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εθιστικών προτύπων και της διαφήμισης σε ανηλίκους και της υποχρεωτικής ειδοποίησης που θα λέει στους χρήστες πόσο χρόνο περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συμφωνεί με την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα να οριστεί η «ψηφιακή ηλικία» στα 15 έτη σε επίπεδο ΕΕ.

Mε πληροφορίες από Politico

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back