ΚΟΣΜΟΣ

Δανία και Ολλανδία υποσχέθηκαν F-16 στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Δανία και Ολλανδία υποσχέθηκαν F-16 στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2023, 00:12
ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά στην Πρωτοχρονιά θα παραλάβει η Ουκρανία τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών του ΝΑΤΟ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του.

Η Δανία θα παραδώσει συνολικά 19 αεροσκάφη, με τα πρώτα έξι να αποστέλλονται στην Ουκρανία γύρω στην Πρωτοχρονιά, ακολουθούμενα από οκτώ το 2024 και πέντε το επόμενο έτος, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν.

Η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τα δωρίσει όλα, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε νωρίτερα την Κυριακή, όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη χώρα.

Τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία έχουν διαθέσιμα F-16 για δωρεά, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις τους μεταβαίνουν στα νεότερα μαχητικά F-35.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγήθηκαν μιας πολύμηνης προσπάθειας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετάξουν F-16 και να παραδώσουν τελικά τα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε το Σάββατο ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και ενδεχομένως περισσότερο για να εκπαιδευτούν επίσης μηχανικοί.

Η Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι πάνω από 70 Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν φτάσει στη Δανία για εκπαίδευση. Αξιωματούχοι από έναν συνασπισμό 11 εθνών δήλωσαν ότι η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Δανία και τη Ρουμανία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back